Британският премиер Борис Джонсън с изявление на „Даунинг стрийт”. В него той заяви, че ще подаде оставка и ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов лидер.

Той се обърна към новия лидер с думите: „Ще му окажа цялата подкрепа, на която съм способен”.

Политическият редактор на BBC Крис Мейсън написа в Twitter, че вече е назначен нов кабинет. 

За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на британското правителство - безпрецедентно голям брой.

Джонсън подаде оставка, след като поне няколко десетки депутати напуснаха правителството, включително бившия канцлер Риши Сунак и министъра на здравеопазването Саджид Джавид. Високопоставен източник от правителството казал за Insider, че Джонсън се е съгласил да си отиде.  Множество други издания, включително ВВС, съобщават за същото.

Източникът твърди, че Джонсън ще се оттегли като лидер на Консервативната партия, но остава министър-председател, докато не бъде избран нов лидер навреме за партийна конференция, ежегодно събитие, планирано тази година за 2-5 октомври.

Изнесена е информация, че планът е бил "съгласуван с Греъм Брейди", председател на задната комисия 1922, която наблюдава процеса на избиране на лидери на Консервативната партия. Източникът е дал информацията при условие за анонимност, конвенция в политическите репортажи в Обединеното кралство.

Преди Джонсън да се съгласи да напусне министри, включително новоповишените такива, канцлерът Надхим Захауи и министърът на образованието Мишел Донелан, както и дългогодишни министри Саймън Харт и Брандън Луис, се събраха, за да кажат на Джонсън, че трябва да си тръгне.

Надхим Захауи, който беше привлечен да замести Риши Сунак късно вечерта на вторник, публикува писмо в четвъртък сутринта, в което казва на Джонсън, че трябва да си тръгне. Използвайки хартия с глава на Министерството на финансите, министърът от кабинета потвърди, че е един от няколкото висши тори, които казаха на Джонсън, че е дошло времето той да напусне.

Мишел Донелан по-късно подаде оставка след 36 часа като министър на образованието. Въпреки това министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че ще остане на поста, позовавайки се на безопасността на Обединеното кралство.

Министрите напуснаха след последния скандал около премиерството на Джонсън - обвиненията, че Крис Пинчър, неговият заместник-главен камшик, пиян е опипвал двама мъже в частен клуб за членове. Джонсън твърди, че не е знаел за подобни обвинения, когато го е назначил.

Припомняме, че през април Джонсън стана първият действащ министър-председател, за когото е установено, че е нарушил закона. Той бе глобен заради организиране на незаконно парти по време на строгия локдаун. Събирането, за да отбележи рождения си ден, бе едно от многото събития, нарушаващи блокирането в скандала „Partygate“, разгледан от висш държавен служител Сю Грей.

В доклад Грей критикува "провалите на лидерството и преценката на кабинета" на фона на подробности за повръщане, бой и трошене на детска люлка в сърцето на правителството.

На 6 юни Джонсън оцеля при вот на недоверие, при който 41% от собствените му депутати гласуваха за отстраняването му. Джонсън също беше критикуван, че се е преместил да ремонтира служебния си апартамент с пари от дарител на Консервативната партия.