В този конкретен момент на меко казано на усложнена международна обстановка, по време на срещата ни в Баку и точно преди стартирането на разговорите за предоговарянето на условията по дългосрочни договори и доставки на нови количество с „Газпром експорт“, подобни изказвания и спекулации от бивши и настоящи енергийни министри, вицепремиери, аз считам за координирана атака срещу националния интерес на България. Това заяви по повод критичните изказвания по повод енергийната политика от последните дни министърът на енергетиката Александър Николов.

„Беше коментирано, че общият размер на сделките за двата дни през уикенда е в размер на 60 000 мегаватчаса от газа, това е доста невярно - общият размер на сделките е 37 400 мегаватачаса“, посочи Николов и уточни, че сделките са правени в различно време - в продължение на цял ден, както и че те са извършени с цел подобряване финансовото състояние на компанията, защото иначе това количество е щяло да се продаде на доста по-ниска цена. 

Как хората не правят разлика между милиони и милиарди, почуди се той и уточни, че сделките са били за 5 милиона лева. 

"37 хиляди по 150 лева средно, колко прави", посочи той. 

 „От целия обем на реализираните сделки - това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, заяви той.

Той посочи, че срещите в Азарбейджан, на които бе допреди няколко часа целят да отведат страната ни на съвсем различно ниво на глобалната енергийна карта.

„С безкрайна изненада през последните 24 часа от тази визита установихме, че докато сме извън БГ страстите относно конкретна компания в Българския енергиен холдинг и доста интересни спекулациите не спират. Въпреки че екипът се прибра скоро трябва да направим няколко уточнения за хората, които искат да правят политика върху гърба на българските потребители“, посочи енергийният министър.

Той добави, че „Булгаргаз“ като търговец и като част на българската енергийна система и като клиент на „Булгартранс газ“ е длъжен да спазва по договор баланса си така, както е комуникиран и планиран предварително.

„Продажбите на борсов пазар и най-вече на този, който е държавно контролиран, не са нещо изненадващо. Явно за някои хора обаче те са. Много интересно е, че в рамките на по-малко от 12 часа с успоредна реторика се изказаха, както хора от т.н. градивна опозиция – бивш енергиен министър и бивш премиер, така и двама вицепремиери от не толкова далечното минало. Лично за мен този групов говор и странни спекулации показват, че срещу енергийната политика на текущото правителство се води интересен подход, граничещ с война“, посочи още Николов.

„Информацията в детайли е еднаква и еднакво грешна и напомня преписването от един в училище, но преписването е грешно. При текущата наличност в дружеството от малко над 600 000 лева подписаните договори и съгласие за освобождаване на служители, надхвърлят 170 хиляди лева. Как е станало това и как едни временни договори са прехвърляни към дългосрочни, тепърва ще бъде изяснено и съобщено. Предстоящите плащания на дружеството надхвърлят 650 милиона лева. Отворената ликвидна дупка от т.н.  от бившия мениджмънт фантастична компания към момента надхвърля 200 милиона лева. Подходът по отношение на човешкия капитал, по отношение на най-критичното звено в компанията - хората, които правят структурата на ценовите предложения към КЕВР – е меко казано критичен. Той определи управлението на финансовото състояние и управлението на финансовите ресурси също като критично“, посочи още Николов.

„Дали това е целенасочено или не и колко е морално или не, ще оставя вие да прецените“, допълни той риторично.