Иван Тотев зае второто място в листата на коалиция „ГЕРБ – СДС” в Пловдив за предстоящите избори. След два мандата като кмет на Пловдив, областен управител, районен кмет и за кратко депутат, Тотев отново се бори за доверието на пловдивчани.

Какви са приоритетите му в 45-тото Народно събрание, с какво ще е полезен на Пловдив и региона, каква реформа трябва в общините и държавната администрация и как си представя себе си като депутат, вижте в интервюто:

-Г-н Тотев,  намираме се на площад „Централен”. Това е един от емблематичните обекти, които се промениха в Пловдив през последните 10 години, може ли той да е част от визитката на ГЕРБ за свършеното през годините?

-По принцип инфраструктурната промяна на страната е едно от основните достижения, наред с другите успехи, които не са никак малко.  На обектите, като площад „Централен”, зали, булеварди се обръща толкова внимание, защото са много видими.  Например едни икономически показатели са много имагинерни в ежедневието, а инфраструктурата е нещо, което виждаме всеки ден и лесно правим разликата.

Ако питате някой минувач - какво се направи в Пловдив,  първото нещо, което ще ви отговори е   централният площад. Просто такива са обществените нагласи. Не бих казал, че една инфраструктура е най-важна, но в обществото това са слага на преден план.

-Кои са тези неща и действия, които оставят в страни от общественото внимание, но са толкова важни за развитието?

-И на местно, и на национално ниво на първо място е да намериш правилните хора. Те да ти повярват, да са амбицирани за работа, да вярват в това, което правят.  Всеки един ръководител е много важен от дирекции до министерства.

Много често държавата буксува на ниво директор на дирекция и дори по-ниско стъпало в бюрократичния апарат.  Аз и като кмет много пъти съм го усещал.  Например с даден министър сме имали съгласие по даден проект, но в бюрократичната машина всичкo буксува.

Тази политика за внедряване на електронното управление е изключително важна и виждаме, че има все повече напредък. Нужно е това да се ускори,  за да се премахне това чиновническо ниво, което спира намеренията за реформа, политика или конкретен проект.  Това е нещо извън кадър, но ако не подредиш добре машината, може да има големи проблеми. Да, ние виждаме, когато на високо ниво -  премиер или министър кажат: „правете го” и нещата се задействат.  Това обаче не прави държавата, а ни трябва онзи механизъм, който кара постоянно колелата да работят без да е необходимо постоянно да се навива отвън.

-Защо решите да се включите в тази листа и да отидете в Народното събрание?

-Основно заради Пловдив. Оставяйки настрани клишетата за това, че познавам града и проблемите му, аз знам механизмите на държавната машина. И то най-вече погледнати отвън, през призмата на местната власт. Откровено, тaм има неща, които не мога да понасям, просто са дразнещи. 

Смятам, че моето участие в Народното събрание, ще спомогне общините да имат повече свобода във взимането на решения. И от страна на законодателство, и от страна на финансовата част. Искам общините да бъдат по-свободни в мечтите си, за да реализират своите проекти.

Има проекти, които всички знаем, че са важни за Пловдив и трябва да се реализират. Аз съм доста обединителен и убедителен и мисля, че ще мога да ангажирам вниманието на депутатите и хората в изпълнителната власт за проектите на Пловдив.  

Има много реформи към местната власт, които трябва да се направят, като на първо място е да се реже на месо в администрацията, тъй като моментът, в който общините няма да имат средства за друго, освен за издръжка е все по-близо. Този процес се бави прекалено много, но той ще дойде на дневен ред.

-Казахте,че има неща, които не може да понасят, кои са те?

-Мотивацията е много важна за всяка една структура. Когато ръководното тяло работи на 100% това се спуска естествено надолу по структурите.  Има неща, които в момента в Пловдив не ми харесват. Не може да оставиш в хората едно общо чувство за занемареност, не може да надраскаш централния площад със спрей заради ледената пързалка с разрешение от някой от Общината. Това не е просто акт, а начин на мислене и разсъждение, това е неуважение към направеното и културното наследство. Това не е само в Пловдив, но се вижда на много места. 

-Административната реформа споменахте, че е неизбежна и трябва да се „реже на месо”, но има и недостиг на специалисти в публичната сфера…

-Неслучайно споменах за ръководителите на всички звена в една структура. Има много служители в публичния сектор, които имат усещането, че влезеш ли там -  караш до пенсия. Това усещане се придобива много бързо в хората, когато се сменят няколко кмета или  министри. Те се чувстват несменяеми и успяват да намерят тези прийоми, с които да се изкарват, че много работят за пред шефовете. Коефициентът на полезно действие не е добър на цялото звено, но по отделно всеки изглежда, че работи много. За това още в самото начало трябва да вземеш решенията за реформа, иначе след това системата те смила.  Това трябваше да се направи в Община Пловдив, но според мен след година и половина, това няма как да се случи вече.  Навсякъде е нещо подобно, не само в Пловдив.  Отделно в общините вече не идват най-качествените хора. В частния сектор взимат дойни и тройни заплати. 

-В част от биографията Ви все пак е записано, че сте бил депутат, макар и за 30 дни. Какво помните от този престой?

-Ужасно висене по едни тесни столове.  Казах си, че повече там няма да отида, като това е работа за хора, които са към края на политическата си кариера. Това ми бяха мислите в онзи момент.Но аз бях много активен и едвам изтърпях да се махна оттам. Добре, че Борисов ме върна тук тогава и станах областен управител.

-Сега какви са ви очакванията – повече от 10 години по-късно?

- Сега знам, че новите столове и банките са по-широки… Очаквам да съм ангажиран с много от проблемите в местната власт и знам какво трябва да се свърши в Пловдив. Оттам – ще се виси на вратата на шефа на АПИ, на зам.-министри, министри… Аз ги познавам повечето от тях и предполагам, че пак ще бъдат на тези постове, тъй като работим за правителството на ГЕРБ. Работил съм с тях, имат ми уважението като един успешен кмет, смятам, че ще успея да помогна на Пловдив и работата на Здравко Димитров като кмет.  Представям си активната част от дейностите в парламента.

- В едно от последните си интервюта като кмет заявихте, че към онзи момент не си представяте участие в активната политика и имате нужда от почивка и време. Какво се промени?

  Тогава останах ръководител на ГЕРБ, защото имаше много хора около мен, които ми казваха, че е правилно.  Имаше един период, в който аз не бях сигурен какво точно трябва да направя. Не бях много убеден, че трябваше,  имаше и едно напрежение тук. След това видях, че районните кметове и общинските съветници са около мен. Очакват от мен решения и помощ. Аз съм от хората, които когато им се даде отговорност, я хващат и носят със себе си.  Явно това го усетиха и ми вмениха отговорност.  Помните – бюджети, мнозинства в Общински съвет - трябваше да помагам,  постепенно започнах да се занимавам все по-активно.

-Казахте, че ще лобирате за проектите на Пловдив. Назряват все повече проблеми, които трябва да се решат през националното законодателство. Особено актуално това е с презастрояването на града. Какво трябва да се направи в тази сфера?

-Има един проблем, който е извън нормативната уредба, специално за презастрояването. Архитектите в Пловдив и цялата дирекция напрактика са извън компетенциите на кмета.  Те са почти независими,като документите минават през гл. архитект и Експертен съвет. Те създават една паралелна структура, която е община в общината. Те работят по буквата на закона, но я тълкуват спрямо съответния интерес.  Обичайно единият архитект е вносител на едното предложение, той получава подкрепа в Експертния съвет, а след това дава такава за проектите на другите. Измежду тях се тълкуват различни проект на различни обекти с по няколко етажа отгоре… За пример мога да ви дам онази странна сграда срещу Общинския съвет, която стърчи. Това е абсолютно безобразие и кметът няма нищо общо. Той може да промени предназначението на няколко имота от строителство в зелени площи, както направихме ние в „Тракия”, но дотам. Вижте в София променяха закони заради две ъглови сгради, където щяха да станат небостъргачи . Това е голям проблем в цялата страна. Отпорът е брутален – защото всеки един квадрат повече РЗП, архитектът и цялата верига след него взима повече.

ЗУТ трябва да се промени изцяло, за да даде на общините самостоятелност сами да правят своите правила. Вижте, 12  години не можем да променим ПУП-а на Централна градска част. И то за фасади, климатици и да наложим единични правила.  Няма ясно разписан закон и това го виждаме всеки ден.

Отделно какъв е този институт НИНКН? Забавиха с 2 години проекта за площад „Централен”, а за Тютюневия град какво да кажем?  Вежди Рашидов ни е в листата, но ако Боил Банов бе в нея нямаше да се снимам с него и не искам да застана до него, където и да е. Такива поразии направи в Пловдив.

-Казахте, че в предишния Ви мандат като депутат „Борисов ме прати в Пловдив”, възможно ли е пак да се върнете тук, като областен управител?

-Нека да е ясно на всички – големият кандидат за областен управител е  Дани Каназирева. То е ясно като бял ден, това й е фикс идея, а след това да се кандидатира за кмет. За това аз да вляза в конкуренция с Дани Каназирева за областен управител – нито бих си го причинил, нито го желая. В парламента имам доста теми, по които да работя и това е добре.

-От близо 6 години не сте участвал директно в избори като кандидат, каква обратна връзка получихте по време на кампанията?

- Истината е, че ние комуникираме с кръг от хора, които са ни познати или симпатизанти. Аз имам над 11 000 последователи в социалните мрежи. След като си комуникирам с тях, те по някакъв начин са ангажирани.  Много трябва да внимаваме с тази информация , която идва към нас. Предупредил съм и всички - не се заблуждавайте, тъй като работим в нашите си кръгове, а има много, много други кръгове, които са далече от нас.

-Какво мислите за тази кампания?

-Всички са обърнати към тези свои малки кръгове, като никой не прави позитивна кампания. Гледам ги, уж големи партии  с интелигентни хора, а нивото е като на Валери Симеонов в предишни кампании, където са се обърнали към групи, които са с ниска електорална тежест. БСП, които не са били в управлението от 10 години, слагат голи, нереалистични идеи и казват
„ще,ще”. Демократична България – изключително разочарован съм от кампанията им, нямат обща политика и никакъв идеология, очаквам тази формации да се разпадне бързо след изборите.  Апатията е повсеместна, а на 4 април ще има много изненадани. Надявам се ние да не сме от тях.

-Защо ГЕРБ трябва да спечелят тези избори?  

-Глобално погледнато – страната върви напред, увеличат се доходи, вдига се БВП, градовете са променени. Хвалим се с площади, басейни,  булеварди, спортни зали. Много е постигнато. Голяма част от хората в ГЕРБ са натрупали сериозен управленски и административен опит и той не трябва да се губи.

Мисля, че ГЕРБ ще има най-успешния си  мандат след COVID- кризата, с която трябва да се преборим. Надявам се нещата да се подобрят и на европейско, и на световно ниво.  Ние пък да успеем да изпълним програмата, която сме заложили. Ще съм удовлетворен, ако това се случи, а работата ми Народното събрание да бъде изпълнена със смисъл.

Коалиция ГЕРБ – СДС е с номер 28 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!