Един от големите проблеми по проекта на Община Пловдив за подмяната на старите отоплителни уреди с екологични, е на път да се реши. След като три обществени поръчки за демонтаж и извозването на кюмбетата се провалиха, на четвъртата се явиха две фирми, като са дали почти идентични оферти.

Първата е „Клима Кор” с предложение от 128 хил. лева без ДДС, а другата е „Гаро – 2004” със 130 хил. лева. Втората фирма е на един от най-известните жителите на квартал Столипиново – Емил Иванов по прякор Гаро. Той притежава един от най-големите пунктове за вторични суровини в квартала.

Оттук насетне комисията трябва да избере изпълнител по поръчката и да се сключи договор. Целият проект за т.нар. мръсен въздух е за 14 млн. лева, като Община Пловдив трябва подмени старите уреди на поне 3600 домакинства.  До момента са монтирани малко над 1800 нови уреда. Крайният срок за реализация на всички дейности е края на 2023 година.  Ако старите уреди не бъдат демонтирани, то пред угрозата е огромна финансова корекция по проекта. 

От следващата пък ще стартира втория етап от проекта. Пловдив е одобрен за нови 28 млн. лева по приоритет „Въздух” по ОП „Околна среда”.

През новия програмен период освен стандартните екоуреди – климатици, инсталации на газ и пелети, както и включване към топлофикация,  ще има още една опция. Тя е за поставяне на фотоволтаични системи, ако отоплителната инсталация е термопомпа тип „въздух-въздух”. За тези уреди могат обаче да кандидатстват домакинства, които получават помощи за отопление.

 

Тръгва ли Анести Тимчев с личната си кола да връща кюмбета? Пак крах с поръчката за "Чистия въздух"Две от трите нови поръчки за проекта бяха прекратени, а времето напредва

Абсурдно: Монтираха 1800 безплатни климатици в Пловдив, но кюмбетата си стоят по домоветеОбщина Пловдив пусна четвърта обществена поръчка за демонтажа и събирането на старите печки

Провал или успех? Пловдив взима още 28 млн. за смяна на кюмбетата, но е в „Б” листата на общинитеСлагат фотоволтаични системи през новия програмен период, но на определени групи

Къде потъват 2,4 млн. лева? Община Пловдив плаща двойно за "безплатните" климатици на голяма верига

Тръгва ли Анести Тимчев с личната си кола да връща кюмбета? Пак крах с поръчката за "Чистия въздух"