Пловдив е в списъка с 21 общини, които са включени в новия програмен  период за подмяна на замърсяващите отоплителни уреди с екологични такива.  Този четвъртък ще гледа предложението  на сесията на местния парламент, според което градските власти ще се включат с проектно предложение по приоритет „Въздух” по ОП „Околна среда”.

От предложението става ясно, че Община Пловдив е одобрена за получаване на 100% безвъзмездна финансова помощ до 28 млн. лева по програма „За по-чист въздух!”. Общата рамка на програмата е 484 лева и включва 18 общини.  От списъка, който е публикуван се вижда обаче, че сумата за града под тепетата е една от най-ниските  сметната в отношение към брой жители. В абсолютни стойности Общината е в средата.

Най-много пари ще получи Община Пазарджик до 49 млн. лева.  На следващо място са Русе, Шумен и Хасково съответно с 37, 36 и 35 млн. лева. Плевен също взима повече от Пловдив – 28 млн. лева.

Пловдив е с почти равни суми с общините Асеновград,  Ловеч, Враца, Видин, Велико Търново и Кърджали.

Столична община е в друг списък заедно с Перник и Благоевград. В Столицата ще вземат 74 млн. лева, а в Перник  - 31 млн. лева.

Преди тези данни зам.-кметът по екология Анести Тимчев заяви, че в новия програмен период се очакват над 40 млн. лева по програмата за замяната на старите отоплителни уреди.  В момента се изпълнява първата процедура за 14 млн. лева, като тя изостава значително с подмяната на отоплителните уреди. Все още има и незавършени обществени поръчки . Преди време Тимчев заяви, че ако не успят да се усвоят средствата до края на 2023 година, то остатъкът ще бъде върнат на Управляващия орган.

Анести Тимчев: Не искам хората да припадат по улиците в Пловдив! Чакаме още 40 млн. лева за смяна на кюмбетатаПрограмите на Общината за справяне мръсния въздух предизвикаха остър дебат в Общинския съвет

В новия програмен период трябва да се напишат и правилата кой може да получи екологичен уред срещу замърсяващ. 

Една от големите промени се очаква да е и наематели да могат да подменят печките си на твърдо гориво. В момента това не е възможно, а на практика елиминира и всички блокове в Столипиново, където 90% са общинска собственост.

През новия програмен период освен стандартните екоуреди – климатици, инсталации на газ и пелети, както и включване към топлофикация,  ще има още една опция. Тя е за поставяне на фотоволтаични системи, ако отоплителната инсталация е термопомпа тип „въздух-въздух”. За тези уреди могат обаче да кандидатстват домакинства, които получават помощи за отопление .

Очаква се новата програма да е отворена в първото тримесечие на 2023 година, а Община Пловдив трябва да кандидатства до 6 месеца след датата.

Къде потъват 2,4 млн. лева? Община Пловдив плаща двойно за "безплатните" климатици на голяма веригаКЗК отхвърли жалбите срещу отстранените фирми, смята, че всичко е наред с поръчката

Тръгва ли Анести Тимчев с личната си кола да връща кюмбета? Пак крах с поръчката за "Чистия въздух"Две от трите нови поръчки за проекта бяха прекратени, а времето напредва