Дългоочакваната замяна на старите отоплителни уреди, които замърсяват въздуха, с  екологични такива,  стартира преди 8 месеца, но не и по очаквания начин в Пловдив. От лятото досега са монтирани 1800 климатици по 1600 договора.  TrafficNews писа за поръчката за отоплителните уреди, които са на доста високи цени, предвид класа и марката им – „Arrielli”.

Решено! Община Пловдив купува скъпите "безплатни" климатици за 6,7 млн. леваВАС отхвърли жалбите на отстранените фирми, доставят климатици от марката Arielli

По смущаващият факт обаче е, че на практика т.нар. „замяна” и до този момент не  се е случила. Причината е, че повече от 1 година Община Пловдив не може да избере изпълнител, който да демонтира старите отоплителни уреди и да ги извози до лицензиран пункт за вторични суровини.

От Община Пловдив съобщиха, че поради липса на такава фирма, в момента старите отоплителни уреди са в същите тези домове, на които  са монтирани климатиците. Така на практика всички 1600 домакинства разполагат и с нови екоуреди, и със стари такива, които са на твърдо гориво.

Вероятно всички собственици „декларират”, че няма да ползват старите уреди, но няма механизъм, който да ги следи. Така дали тези домакинства ползват само екоуредите или палят от време на време кюмбетата – никой не може да е сигурен.

В същото време зам.-кметът Анести Тимчев пробва за четвърти път да избере фирма, която да демонтира старите печки и да ги извозва до пунктовете. Трите прекратени до този момент поръчки бяха на стойност от 130 000 лева, като по тях кандидатстваше една и съща фирма в лицето на „Промишлени дейности -1” ООД. Два пъти компанията бе отстранявана, защото не е превеждала документацията си според изискването на възложителя. Третият път  тя е била избрана от комисията, но в последствие се е отказала. Причината – „нови обстоятелства около възможностите на фирмата да изпълнява дейностите”.

Така зам.-кметът по екология пуска четвърта поръчка за същата дейности за 130 000 лева, като крайният срок за кандидатстване е 20 март.  

Проектът трябва да се реализира до края на годината, като до този момент подадените заявления са близо 4000, колкото е целта на Община  Пловдив. Въпросът е дали градските власти ще успят да намерят фирма до края на годината, тъй като, ако не се случи това, то вероятно ще има и жестока финансова корекция.

На един от брифингите Тимчев бе заявил, че ако трябва ще извозва сам старите отоплителни уреди до пунктовете за вторични суровини, само и само да се реализира проекта. Изглежда обаче той не се е нагърбил с тази задача, все още.

Тръгва ли Анести Тимчев с личната си кола да връща кюмбета? Пак крах с поръчката за "Чистия въздух"Две от трите нови поръчки за проекта бяха прекратени, а времето напредва

Провал или успех? Пловдив взима още 28 млн. за смяна на кюмбетата, но е в „Б” листата на общинитеСлагат фотоволтаични системи през новия програмен период, но на определени групи