Община Пловдив може да си отдъхне за поръчката за т.нар. "безплатни" климатици в Пловдив, която е по европейски проект. КЗК отхвърли жалбите на двете отстранени фирми, които протестираха срещу избора на консорциума  ДЗЗД "Чист въздух - Пловдив". В него има три компании, две софийски – „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „Клима груп”.

Според регулатора – няма нарушения при избора на фирмата и процедурата ще продължи, ако няма жалба във Върховния административен съд.  В мотивите на КЗК обаче бяха публикувани марките климатици, които е предложило обединението за доставка на Община Пловдив. Нещо, което градските власти не искаха да кажат и досега, а изглежда има защо. Оказва се, че сумите са многократно завишени от реалната стойност на климатиците. Като при  цена от 6,7 млн. лева, Общината ще надплати около 2,4 млн. лева повече от реалната им стойност.

Остана само един участник за безплатните климатици в Пловдив – предлага 9-ки за 1584 лв.Консорциум от три фирми предлага 6,8 млн. лева за 3600 климатични устройства

Цените, марките, фирмите

От офертата на спечелилата фирма се вижда, че всички климатици ще бъдат с марката Arielli. Тя e регистрирана през 2009г. и е собственост на „Магнум – Д”. По същество това са китайски климатици, специално правени за компанията, която ги продава преди всичко през своята верига за бяла техника “Techmart”. Тя има обекти в 18 града, включително и Пловдив.  Разликите в цените обаче са фрапантни между тези, които всеки гражданин може да си купи въпросния климатик, и тези, за които плаща Община Пловдив. Сравнихме цените между тези в официалния магазин на фирмата доставчик и средствата, които ще платят градските власти.

Най-много са  климатиците 12-ки,  от модела на Arielli  - 1710 броя. Почти същият модел с малки разлики в наименованието се продава в онлайн магазина на “Techmart” за 619 лева или 699 лева, когато не е на промоция. Градските власти ще платят за него сумата от 1686 лева с ДДС ! Разбира се, има и съпътстващи разходи по самия климатик, обслужването и монтажа му.

Предметът на поръчката е:

„Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление”.

Доставката винаги е безплатна при такива уреди, като остава монтажът и поддръжката по време на гаранционното обслужване.  Обадихме се на пловдивската фирма „Клима груп”, част от консорциума, който спечели поръчката. Оттам казаха, че за конкретната марка климатик монтажът е 200 лева за 9-ки и 12-ки и 240 лева за по-големите. Ако искаме гаранцията ни да важи трябва всяка година  да плащаме по 60 лева за профилактика в рамките на три години.

С други думи на свободния пазар „Клима груп” ще вземе 380 лева за монтаж и гаранционното обслужване на един климатик, с което да изпълните условията на поръчката.

Така, като се тегли чертата, ако си купим същият климатик  12-ка от въпросната  фирма, монтира ни го другата фирма, като тя и го поддържа, сумата ще стане общо 1080 лева. За тези дейности обаче Община Пловдив ще плати 1686 лева.  Разликата за всеки климатик е по 606 лева иначе казано при 1710 броя – някъде потъват 1 036 206 лева само за този модел!

Направихме сметка и на другите модели. 9-ките Arrieli от същия модел в сайта на „Techmart” са изчерпани, но в други сайтове се продават между 580 и 610 лева. Взехме най-скъпата цена  и така с допълнителните дейности сумата стана 990 лева, при 1584 лева, които се плащат от Общината. Разликата за 898 климатика е – 533 412 лева.  За 18-ките при цена 1620 лева, градските власти плащат 2394 лева, а „изчезващата сума” е 647 154 лева. За 24-ките климатици от същия модел при цена 1890 лева, от публичния ресурс се плаща 2958 лева. Или 233 200 лева разлика за общия брой.

Общата стойност на поръчката е 6 772 248 лева с ДДС, но по сметки на свободния пазар всичко това би струвало с 2 449 970 лева по-евтино. Тези пари просто някъде потъват. Тук дори не говорим, че въпросните цени в магазините са за краен клиент, а при доставка на толкова много климатици е логично да има сериозна отстъпка.

Всички климатици от марката Arielli в сайта на Techmart

 

 

 

 

Моделите и основните характеристики на предлаганите климтаци

 

 

 

Защо КЗК не вижда проблем?

По същество жалбата на двете отстранени фирми  „Темпекс” и „Аеро Концепт инженеринг” е за това, че комисията не ги е допуснала до следващата фаза. От регулатора обаче са направили проверка на документи и са видели, че действието на Община Пловдив отговаря на закона. Освен тези две фирми, които са обжалвали, още две са били отстранени на първата фаза, тъй като техническите предложения не са отговаряли на изиксванията на Комисията. 

Техническите параметри на спечелилата компания пък е изпълнила задението, такова, каквото е дадено от Общината.

Именно тук е заровено кучето – условията, които са дадени от Община Пловдив. Тя е дала техническите характеристики и т.нар. „индикативна стойност”. Тя се прави на пазарно проучване от градските власти и те са дали примерните цени.  Когато обаче до финала бъде допусната една фирма, то обикновено тя е дала и най-високата цена, която изпълва „индикативната”. С други думи Общината е била готова да даде 6,7 млн. лева за тези климатици, а фирмите с радост ще продадат своите за такава сума.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев заяви наскоро, че тази поръчка се „гледа под лупа”, тъй като става въпрос за европейско финансиране.

„ Проведохме една обществена поръчка под контрола на Изпълнителната агенция. Нещата се контролират изключително точно, не можем да направим една крачка встрани -  става дума за европейски средства и сме подложени на постоянен мониторинг”, каза Тимчев.

Анести Тимчев: Не искам хората да припадат по улиците в Пловдив! Чакаме още 40 млн. лева за смяна на кюмбетатаПрограмите на Общината за справяне мръсния въздух предизвикаха остър дебат в Общинския съвет

Офертата на фирмата - цените са без ДДС

Странно е обаче защо общинарите не са направили елементарната сметка за това колко ще се платят за тези климатици и каква е истинската им стойност.

Опитахме се да се свържем с фирмата доставчик на климатиците – „Магнум – Д”. Оттам ни заявиха, че „човекът, който отговаря за климатиците” го няма. На следващия ден бе в среща, като ангажиментът бе, той да върне обаждане към нас. Това така и не се случи до днес.

Общата стойност на проекта е близо 13 млн. лева с ДДС, а поръчката е разделена на 5 позиции. Останалите четири са за доставка на други екоуреди, които трябва да заменят печките на твърдо гориво в Пловдив.

Очаквайте продължение!