„Кой ще демонтира старите уреди ли? Как си представяте демонтажа на една печка? Ще трябва да я изнесете в страни и ще влезем да монтираме новите уреди. Ако в момента няма договор за извозването им, аз, с личната си кола, ще мина да ги взема и ще ги предам на вторични суровини!  Защо коментираме въпроси, които са правели нашите  баби и дядовци преди 200 години?”, заяви със сопнат тон  зам.-кметът по екология Анести Тимчев преди повече от две месеца при подписването на първите договори за подмяна на цапащите отоплителни уреди.

Двама пловдивчани взеха първите безплатни екоуреди за отопление, търсят се още 1200 душиЗапочва разяснителна кампания в районите и пенсионерските клубове

Повод за отговора му бе въпрос  на TrafficNews относно една от поръчките, която е от изключителна важност за проекта, а именно – демонтажът и предаването на старите отоплителни уреди на вторични суровини. Към онази дата първата поръчка бе прекратена, тъй като избраната компания се бе отказала поради „вътрешнофирмени проблеми”.

В средата на август Община Пловдив пусна нова обществена поръчка за демонтаж и транспорт на старите уреди, като отново кандидатства същата фирма – „Промишлени дейности 1” ООД.  И тази поръчка  обаче бе прекратена, този път защото фирмата не отговаряла на изискванията от Община Пловдив. Така градските  власти трябва да пуснат трета поръчка за тази дейности.

Междувременно няма никаква яснота как ще се случи демонтажа и извозването на старите уреди. В договора изрично е написано, че Община Пловдив чрез упълномощена и лицензирана фирма,  трябва да демонтира сама печките или старите отоплителни уреди. Ако гражданинът Х реши сам да махне  кюмбето си, то това може да се счита за нарушаване на договора. От друга страна, ако градските власти монтират новите уреди, но не премахнат старите, то това не отговаря на изискванията за „подмяна”, още повече, че няма никаква гаранция дали хората няма да продължат да ползват старите печки.

Така се получава параграф 22  и съвсем не е ясно дали Община Пловдив може да започне монтирането на новите уреди. В същото време за втори път бе прекратена поръчката за доставката на газови инсталации, които също са част от проекта. Тя бе за близо 1 млн. лева и кандидатстваха 4 фирми. Всички те са били отстранени, което означава, че и тук трябва нова поръчка. В същото време срокът за реализацията на всички дейности намалява драстично – остават 15 месеца до края му, а до този момент не е подменено нито един  стар уред с екологичен такъв.

За да бъде реализиран успешно проектът трябва да бъдат подменени отоплителните устройства на 3000 пловдивчани, досега са одобрени малко над 1860 души. Близо 6 месеца пък не е правена корекция по  списъците с желаещи, които искат да се включат в проекта.  Освен климатици, които Община Пловдив купува на изключително високи цени, другите възможности са за пелетни котли и газови инсталации.

Подписват договора за „безплатните” климатици Arielli на двойни цени в Община ПловдивГрадските власти плащат 6,7 млн. лева за инсталациите на „Techmart”

Община Пловдив смята, че ако проектът за над 12 млн. лева завърши успешно, то тя може привлече още 40 млн. лева. Ако обаче той претърпи крах, то Община Пловдив е пред угрозата да връща значителна част от европейското финансиране.

За да не стигне до там обаче явно Анести Тимчев и Община Пловдив трябва да започнат да връщат кюмбетата сами. Друг е въпросът дали това няма да противоречи на условията по него. Както неведнъж  зам.-кметът по екология се бе изразил – „От Европа ни гледат под лупа за този проект”, нещо, което нашите „баби и дядовци преди 200 години” не са имали като проблем.