След месеци усилени тренировки, тази събота ще бъде стартът на първото по рода си състезание за любителите на бързите скорости „Купа Дракон  - ENEOS”, с подкрепата и любезното съдействие на японските моторни масла „ENEOS” и автомобилният състезател Константин Маршавелов.

На писта „Дракон” ще се появят 8-те пилоти, обучавани в новосформираната Енеос Рейсинг Академи, чиито имена остават в тайна до старта на шоуто.

Това ще е първото от четирите състезания, които се подготвят за този сезон, последните две, от които ще бъдат на писта Серес в Гърция.

За провеждането на състезанието, в кратък срок от време, главният механик на КА2 Рейсинг Тийм – Димитър Акабалиев е имал тежката задача да подготви 9 абсолютно идентични автомобила AUDI A4, но за съжаление, първият етап ще е без деветия участник, чийто автомобил, не е могъл да бъде подготвен за това време.

Идеята на създаването на Енеос Рейсинг Академи е състезателите да участват и в пистовото Първенство на България в Серия Макси, но заради неяснота в правилата на Шампионата, това няма да се случи през тази година.

Константин Маршавелов уточнява още, че целта на Академията е да се разрастне и следващата година представянето в Шампионата на страната да бъде - не от 9, а от 16 автомобила AUDI A4.

След като се създава идеята за Енеос Рейсинг Aкадеми, започва теоритичното и практическото обучение на състезателите, водено от неколкократния шампион на България - Константин Маршавелов.

Пилотът споделя, че най-трудната чат от лекционното обучение на състезателите е било да ги убеди, че мощността на автомобилите не е от първостепенно значение за доброто представяне на състезание, а настройката на елементите в него и личните пилотски умения.

Практическото обучение също не е било лека задача за Константин Маршавелов, освен многобройните обиколки на Писта Дракон,той е водил и тренировки  за общата физическа подготовка на своите състезатели, както и индивидуални занимания с някой от тях на Картинг-писта Лаута.

Правилата на състезанието за „Купа Дракон – ENEOS” са представени така, че да мотивират състезателите да покажат най-доброто от своите умения и знания получени по време на престоя си в Енеос Рейсинг Академи.

Ето защо за създателите на идеята - ОМНИКАР БГ и КА2 РЕЙСИНГ ТИЙМ е важно, всички състезатели да участват в класирането, а незавършилите квалификациите да не отпадат от състезанието, а просто да заемат крайните места.

В събота с 3 сесии по 20 мин., ще бъде разпределението за местата за първия от двата старта на всеки кръг на Купа Енеос, където за да се избегнат излишни разходи, състезателите ще разполагат само с един комплект гуми за своите автомобили.

Местата за старта ще се заемат според низходящото класиране на пилотите, в трите тренировки.

За същинското състезание в неделя се предвиждат две състезания за Купа Енеос, всяко от по 8 обиколки на писта Дракон, чиято дължина е малко над 16 км.

В обратен ред на класирането от първото състезание, ще се състои подреждането на стартовата решетка във втората част.

Организаторите гарантират ново и интересно изживяване за любителите на високите скорости, а ние от Motex.bg нямаме намерение да го пропуснем.