Как един мъж се пребори със страшната диагноза „множествена склероза“ и има ли живот с тежкото заболяване ще разкаже филмът „Живо доказателство“ на 28 май от 18.30 часа в кино „Eccoplexx“ в Пловдив. Преди прожекцията ще се проведе среща с героя на лентата Мат Ембри в същата зала от 17 – 18.30 ч.

Американецът Мат Ембри стана популярен по света с това, че 23 години бори болестта множествена склероза без да приема лекарства. 

Когато един млад мъж е диагностициран с едно от най-тежките и нелечими автоимунни заболявания, не му остава нищо друго, освен да търси начин за своето спасение. Така започва историята на канадския филмов продуцент и режисьор Мат Ембри, диагностициран с множествена склероза едва 19-годишен през 1995 г. 

 Днес Мат Ембри е един от хората, благодарение на които, хиляди пациенти с МС по целия свят, намират надежда за пълноценен и щастлив живот. Вече повече от 20 години, той живее без симптомите на своето заболяване, без да приема никакви медикаменти. Неговата формула заздраве е комбинация от стриктен режим на хранене, сън и физически упражнения.

По покана на Фондация “МС – Мога сам” във връзка с Международния ден на Множествената склероза, Мат Ембри пристига в България в края на май. Той ще разкаже лично своята история и ще представи своя документален филм “Живо доказателство” (Living proof), посветен на неговата борба с това заболяване. Филмът проследява пътя на Мат и неговия баща, от Англия до Айова, в търсене на отговори от най-добрите специалисти относно възможностите за лечение на МС.

 Вместо това откриват противоречия и дори твърдения за конфликт на интереси между големите фармацевтични компании, благотворителните организации и лекуващите невролози. 

“Живо доказателство” ни среща и с други пациенти, диагностицирани с МС, които споделят своите начини да се справят със заболяването, когато лекари, фармацевтични компании и благотворителни организации ограничават достъпа до алтернативи за лечение на МС в името на алчността и печалбата.

Филмът „Живо доказателство”, който кинокритиците определят като едно от най- вълнуващите филмови събития за 2017 г., ще бъде представен в България, за първи път в Европа.