В края на 2019 година, в навечерието на ковид пандемията, един от най- големите български туроператори „Астрал Холидейз” обяви фалит. Компанията бе официален представител на фалиралия преди това британски туроператор Thomas Cook. "Ефектът на доминото повлия и на нас” заяви управителят на фирмата Христо Гълбачев , малко след като обяви фирмата в несъстоятелност.

Фалитът на едно дружество обаче не винаги означава и фалит на собственика му. Три години след като голямата пловдивска компания банкрутира, сигнал за неуредени финансови отношения разкрива местонахождението на Гълбачев. Оказва се, че въпреки процедурата по несъстоятелност, предприемачът не е на трудовата борса, а е собственик на голям хотел в Слънчев бряг. Той е купил и реновирал бившия хотел „Странджа”, който сета носи името „I-hot@l”. Точно преустройството на хотела  обаче го вкарва в съдебни дела, които той губи.

Гълбачев купува хотела преди 6 години и през 2017 година започва основен ремонт. Проектът включва не само саниране на сградата, но и строеж на допълнителна постройка, в която се разполагат рецепцията на хотела и асансьорите.

Строителните дейности са поверени на пловдивската компания „Кис Клима” с управител Данаил Шулев, с когото Гълбачев сключва договор.

„Започнахме ремонта през януари 2017 г.  Нещата вървяха нормално, докато плащанията не започнаха да закъсняват. Собственикът започна да наема други фирми, които да дублират дейностите, за които ние имахме сключен договор. В крайна сметка аз категорично отказах да разпиша строителните книжа, тъй като няма как да дам гаранция за качество на изпълнените СМР-та. В сградата бяха монтирани и асаньори, но не от нас. Хотелът започна да работи и да посреща туристи без новата сграда да бъде въведена в експлоатация. И така вече работи вече пета година. Управителят е наясно с тези нарушения, но не предприема нищо, тъй като е свързано с допълнително заплащане” разказва Шулев.

Той завежда дело в Окръжен съд срещу „I-hot@l” и  Гълбачев  и го печели.  Задължението , вписано в изпълнителния лист, е в размер на 663 999 лева. Три години след приключване на делото Шулев не си е получил парите.

Това обаче е по-малкия проблем. Големият е , че основна  част от въпросния хотел работи в нарушение на закона и не е въведена в експлоатация. Това означава , че при инцидент , отговорност носи както управителят на дружеството, така и строителната фирма, изпълнила проекта.

Шулев е подал жалби до всички възможни институции, които имат отношение към случая , а именно – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, РДНСК, ДНСК, Окръжна прокуратура и пр. Той предупреждава, че асансьорите се използват без да са влезли в експлоатация, част от съоръженията – също. При назначените проверки инспекторите са констатирали, че сигналите му са основателни и хотелът действително работи незаконно. Но остават само на фаза констатации. 

„След като констатират нарушения, от ведомствата му налагат глоби, които Гълбачев плаща дори без да обжалва и продължава да работи. Оборотите са му несравнимо по-големи в сравнение с налаганите санкции. Така всеки ден животът на туристите е поставен под риск, но въпреки това явно държавата е безсилна. Или има друго обяснение. Дано не стане така, да търсим виновник за някоя трагедия впоследствие, след като институциите са имали достатъчно време да реагират” коментира Шулев пред TrafficNews. От прокуратурата в Бургас също са установили, че незаконосъобразно използване на част от сградата , но са преценили, че липсват основания за намеса от тяхна страна.

Междувременно фирмата - собственик на хотела "Ай хотел" е обявена в несъстоятелност, а активите са прехвърлени на нова фирма "Ай хотел Инвестмънт"

TrafficNews изпрати запитване по казуса на имейла на „I-hot@l”  с въпроси, но отговор от управата така и не бе върнат.