Нито аз, нито колегите ми сме мишки. И не се крием. Трябваше ни време, за да съберем всички факти, доказателства и експертизи. Решението, което взех, не е под влияние на протестите, а възоснова на мое вътрешно убеждение." Това заяви на брифинг окръжният прокурор Георги Пенев, който е наблюдаващ по делото срещу д-р Иван Димитров. Лекарят, заради когото Пловдив от два дни се тресе от протести, бе задържан с разпореждане на прокуратурата за 72 часа. Първочалното му обвинение бе за предумишлено убийство, а в последствие членът е променен и в момента обвинението е по чл. 119 за убийство при превишаване на неизбежна отбрана. Срещу него има и воторо обвинение за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Вижте становището на прокуратурата в следващото ВИДЕО:

Възмущение от коментарите на юристи през последните два дни изрази и Окръжният прокурор Румен Попов. "Неколегиално беше от страна на юристи, да дават коментари без да са запознати с фактите. Прокуратурата никога не се е крила. Нямаме основание в рамките на 24 часа да кажем как се развива едно разследване. Хората имат право да протестират , но и ние имаме право да бъдем чути. Нека припомним, че законите се творят другаде. Не в прокуратурата, а в Народното събрание.  На мен като гражданин не ми харесва, че не е криминализирана подготовка за заливане с киселина или осакатяване на човек. Многократно са отправяни апели за това. А има и конкретни случаи, имаме информации за подобни заплахи. Но трябва да чакаме това да се случи, за да повдигнем обвинение" заяви Попов. 

Той припомни, че дежурният прокурор няма право да освобождава когото и да било, да извършва каквито и да е действия по чужди дела и да се среща с протестиращи.