Близките на убития в понеделник вечерта доц. Стефан Нейков са потресени от изнесената версия, че е искал от студентка секс и пари срещу взимане на изпити. Според семейството на жертвата никой от полицията не им се е обадил във фаталната вечер, за да им съобщи за смъртта на съпруга и бащата. Ирена Нейкова и децата й Наталия и Николай, разбрали, че Стефан е починал случайно - внукът на жертвата минавал по бул. "Христо Ботев" и видял леката кола на дядо си обградена от полиция, пише "Монитор". 

„Това е брутално престъпление, което е било предварително замислено. Огромна помия се изля върху него и нас, а той и на мравката път правеше. Имаше над 300 научни публикации у нас и в чужбина. Двата нови сорта – салата „Ира” и алабаш” Ники” са кръстени на нас. Носят нашите имена. Потресени сме. В шок сме. Всички в Садово, Чешнигирово, който го е помолил да отиде и да им види растенията за болести, винаги се е отзовавал. Винаги е помагал. Какви бяха тези помии, не мога да разбера…Пенсионер е и не е преподавал от много години”.

Убитият доцент в Пловдив не за първи път рекетирал студенти ВИДЕО

Думите са на съпругата на убития с бейзболна бухалка в понеделник вечерта край Пловдив доц. Стефан Нейков – Ирина и на двете му деца Николай и Наталия. Арестуван за жестокото престъпление е 42-годишен мъж, който е съпруг на студентка, на която убитият трябвало да съдейства за взимане на изпити срещу секс и пари, е версията на разследващите. Близките и приятелите на жертвата обаче не скриха своята погнуса от това.

„Боже Господи, какъв секс на 70 години?! Айде сега!”, изригнаха и съседки на семейството.

Според тях убитият доцент бил винаги готов да помага на комшии и приятели. „Слизаме да чистим пред блока, той е първи. Негов приятел се разболя, ходеше да му пазарува. Не вярваме да е искал пари и секс от студентка”, казаха жените. Съпругата Ирена и децата й се чудят как ще продължат живота си и как ще гледат хората в очите оттук нататък. Те не знаят и кога ще е погребението, въпреки че им звънят хора от цялата страна, защото първо трябвало от прокуратурата да наредят от Съдебна медицина да освободят трупа. Лично шефът на Селскостопанска академия проф. Васил Николов им се обадил да поднесе съболезнования. Във вторник отишли до Четвърто районно в Пловдив да подадат молба, за да им бъде върната колата „Фолксваген поло”.

Вместо това синът Николай, който също е учен в Института по растителни генетични ресурси в Садово, бил разпитан от полицията. От прокуратурата обаче са категорични, че версията за изпити срещу секс и пари, е водеща в разследването за смъртта на доц. Стефан Нейков. Той е познавал 32-годишната съпруга на убиеца от 2005г., когато тя била студентка и че още тогава двамата са имали някакви отношения. Какви по-точно, от прокуратурата не поясниха. Тогава жената, която е била състудентка на сина Николай, е завършила степен „Бакалавър”.

Убийството на доцента - римейк на касапницата в село Извор преди 12 годиниСтудентка и приятелят й ликвидираха похотлив преподавател

 

Самият Николай пред Агенция Монитор заяви, че не си спомня за коя от всичките му колежки става дума, защото са били много хора.

„Чрез сина му се познават. Тя е записала магистратура, прекъснала е и в момента записва отново, за да си довърши образованието. И осъществява контакт с него, за да й улесни следването. Искала е да й помага за изпитите, чрез контактите, които той има в научната общност”, обясни зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Той уточни, че убитият в момента не е бил преподавател на студентката, тъй като бил от години пенсионер. Фаталният понеделник доцентът прекарал с дъщеря си Наталия. Тя го водила на преглед при кожен лекар. Баща й бил ведър, в настроение, не говорил с никого по телефона, нито показал някакво притеснение. Не й казал да има вечерта среща с някой. Били заедно до 16,30, когато се разделили. След това доцентът се обадил на съпругата си и й казал, че от работа ще я вземе Наталия. „Защото аз съм с оперирани стави и той ме водеше и ме прибираше от работа”, каза съпругата Ирена. В 18,30 часа имал за около 5 минути среща със сина си Николай, след което следите му се губят.

И на него не казал да има късни срещи извън Пловдив. Баща му отишъл на срещата с колата си „Фолксваген поло”, до която няколко часа по-късно, на бул. „Христо Ботев” в Пловдив, бил намерен жестоко пребит и впоследствие издъхнал. Доц. Стефан Нейков имал навика да се обажда на съпругата си Ирена, ако закъснява. Винаги й звънял. Такава била установена през годините им привичка. Във фаталната вечер мъжът й не се обадил. Съпругата и децата му звънели, но телефонът му давал или свободно, или, че няма връзка с този номер, най-вероятно поради липса на обхват. През това време доц. Стефан Нейков е имал уговорена среща с 32-годишната студентка. Трябвало да се видят близо до Спортната зала в село Оризари до Пловдив. Ненадейно там се появил мъжът на студентката, който започнал да налага пенсионера с бейзболната бухалка.

Мъжът, задържан за убийството на доцента - възпитан и услужлив международен шофьорСъпрузите, замесени в кървавата драма, живеят в село край Пловдив

 

Около 20-21 часа близките му започнали да го търсят в квартала. Обиколили близките заведения, защото предполагали, че може да е седнал да гледа там мачовете с приятели. Не го намерили. Към 22 часа внукът на доц. Стефан Нейков минавал по бул. „Христо Ботев”. Видял колата на дядо си „Фолксваген поло” и как около нея се суетят полицаи. Обадил се на майка си. Тя му казала: „Иви, дядо ти го няма”, а той й отвърнал: „Обличайте се, видях полото на бул. „Христо Ботев”, заградено с лента и има много полицаи”. Наталия веднага хукнала натам с мъжа си. Когато стигнала до Военна болница, видяла трупа на баща си. Гледка, която младата жена вероятно никога няма да забрави.

Цялата му дясна ръка била синя от нанесения му побой. Стефан Нейков бил облян в кръв. Имал огромна рана на главата. В колата имало много пясък и всичко вътре било потрошено. Затова близките му предполагат, че той може да е пребит в колата си, с която вероятно е  отишъл към село Оризари и с която е върнат обратно в Пловдив. Студентката и мъжът й го зарязали на бул. „Христо Ботев” до Военна болница. Там бил намерен, облян в кръв, от минувачи извън автомобила си и издъхнал малко след пристигането на линейката. Извършителят и жена му били засечени от охранителни камери как, след като оставили пребития възрастен мъж, се разделили. 32-годишната жена тръгнала към река Марица, където изхвърлила бейзболната бухалка. Мъжът й се отдалечил в друга посока. Ден по-късно студентката завела полицаите до мястото на речния бряг и им показала къде е изхвърлила оръжието на убийството. Очаква се мярката за неотклонение на арестувания за убийството на доц. Стефан Нейков да бъде гледана от окръжния съд в Пловдив този петък.