Очаквано Община Пловдив ще прекрати договора за строителството на плувен басейн „Младост” заради големия скок на цената му. От началото на годината градските власти са в преговори с фирмата, спечелила обществената поръчка – „ГБС – Пловдив” за индексирането на договора.

Заради ръста на цените на строителните материали и най-вече желязото офертата на фирмата от 2018 година не е актуална.  По тръжна документация тя е 12,8 млн. лева за всички дейности. Официалната оферта за извършването на строителството към днешна дата е 19,7 млн. лева – над 50% от първоначалната сума.

Строителството на басейн „Младост” гони 20 млн. лева! Общината вероятно ще прекрати договораИндексацията на проекта е поне с 50% по-висока от първоначално обявените суми

Чисто законово няма как Общината да подпише анекс за допълнителни дейности, тъй като поскъпването на материалите не фигурира като опция за по-високата сума.

„Очаквам да прекратим договора скоро по взаимно съгласие. Но сме готови да пуснем веднага обществена поръчка с новите параметри за строителството”, обясни зам.-кметът Георги Титюков, който е и възложител на строителството. Към днешна дата няма нито един лев осигурено финансиране за този проект в бюджета на Общината.

В  договора за 12,8 млн. лева се включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Басейнът трябва да бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.