Строителството на басейн "Младост" беше възобновено днес с водосвет. На официалната церемония, на която беше направена реално втора копка присъстваха кметът Здравко Димитров, неговите заместници по строителството Пламен Райчев и спорта Георги Титюков, както и деца от пловдивските плувни клубове. Басейнът ще се намира в непосредствена близост до стария басейн "Младост".

От дълги години липсата на басейн е един от основните проблеми на спортен Пловдив. Преди години беше направена първа копка, но се оказа, че пари няма. 

"Нямах намерение да правя първа копка, но е хубаво да се направи както трябва и с водосвет. Да се помолим всичко да е наред. Знаете тук имаше първа копка, която беше направена между другото и без пари. Осигурена е сумата за комплекса, който ще бъде най-големият и най-модерен в България. Срокът за изпълнение е две години. При стария проект трябваше да затворим улицата за две години, но това няма да стане. Архитект Абаджиев е един от водещите на спортни съоръжения. Заимствали сме технологията по италиански модел. Желая успех на всички плувци и да ме поканите на състезание. Искаме да приемаме и големи първенства. Има изменение в положителна насока за разлика от стария проект. Ще има всички най-модерни системи. Заимствали сме най-доброто, което може да бъде."

Строител на басейна е „ГБС – Пловдив”.  Новата стойност на изграждането на 50-метров плувен басейн е 21 млн. лева, като 20 млн. лева от тях са от Фонд за устойчиви градове. Ако сумата набъбне още заради фотоволтаична система, то тя ще се покрие от бюджета на градските власти.

В заданието е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новопроектираният плувен басейн се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1600 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.