Община Пловдив е подписала договора с Фонд за устойчиви градове за изграждането на плувен комплекс „Младост”. Това е вторият договор, който градските власти подписват по последния заем от 44 млн. лева за спортни обекти. Другият бе за 24-млн. лева за двата стадиона на Ботев и Локомотив.  

Нисколихвеният кредит е за 20 млн. лева, като за изграждането на плувания комплекс бяха необходими 21 млн. лева. Остатъка от 1 млн. лева ще се поеме от местния бюджет. Сумата все пак може да  бъде коригирана, тъй като ще бъде направено препроектиране на част от компонентите. Те касаят най-вече ел системите, както и слагането на фотоволатични системи, обясни зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Преработват проекта за басейн „Младост”, слагат му и фотоволтаични системиДо края на месеца се очаква Община Пловдив да подпише договора с ФУГ за плувния комплекс

Скоро се очаква решението и на Общинския съвет за пренасочването на средствата от пробива на Водната палата.  Те трябва да отидат за два „зелени” проекта – Дондуковата градина и зоопарка. Райчев обаче заяви, че не е оптимист за втория обект.

„След като изпратим решението на Общинския съвет и протокола от общественото обсъждане, ще чакаме отговор от Фонда за устойчиви градове.  Дори и да има положително становище за зоопарка, аз не съм оптимистично настроен за този проект и имам резерви. На общественото обсъждане се видя, че има недоволство от този проект. Не искам втора казус, като този с пробива на Водната палата”, каза зам.-кметът.

Зоопаркът в Пловдив с 20 хабитата, почти всичко ще се изгражда наново с 5,7 млн. леваСлаб интерес към общественото обсъждане за пренасочването на 9.5 млн. лева

Там все още не се знае какво ще са плати на фирмата, както и каква е нужната сума за възстановяването на настилките, а в допълнение и дали няма да има заведено дело от „ИСА – 2000”.

„В момента изготвяме доклада, както бе поискал Общинския съвет и ще го внесем за следващата сесия”, обясни Райчев.

В края на 2022 година местният парламент взе решение да не се плаща на фирмата, докато няма цялостен доклад за извършените дейности. Тогава предложението бе за 750 хил. лв,, като 600 хил. трябваше да бъдат дадени на „ИСА-2000“, а другите 150 хил. да отидат за възстановяване на разрушеното.

Край! Приключиха пробива на Водната палата, но без 750 хиляди за "ИСА-2000"Решението дойде след 3 часа дебати, в които участие взеха над 15 протестиращи