Почти сигурно Община Пловдив ще бъде принудена да прекрати обществената поръчка и договор за строителството на ПК „Младост”, научи TrafficNews. В петък се е състояла среща между представители на Община Пловдив и фирмата изпълнител „ГБС – Пловдив”, на която е станало ясно, че ще трябват поне 50% повече пари от подписания договор през 2019 година за 12,8 млн. лева.

Зам.-кметът по спорт Георги Титюков, който е и възложител на поръчката, потвърди, че се очаква сумата да бъде много над записаната в договора.

„Разговаряхме с директорите на „ГБС – Пловдив”, като ни обясниха, че е напълно невъзможно да изградят съоръжението със сумата, на която е проведена поръчката. Тяхната оферта е подадена през 2018 година, като цените на материалите бяха в пъти по-евтини. Тази седмица очакваме точните количествено-стойностни сметки и ще се вземе решение какво да правим с договора. Вероятно сумата ще скочи на около 18 млн. лева”, заяви Титюков.

В сумата от 12,8 млн. лева се включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Басейнът трябва да бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

На практика възможностите в ЗОП не са големи за анексиране на сумата.  Според сегашното законодателство цената може да се индексира до 50%. Възможностите за това обаче са при няколко обстоятелства, като непредвидени разходи или други извънредни ситуации.  Увеличение на цените на суровините и материалите не попада в тази хипотеза.

Вече редица кметове и представители на местната власт поискаха да бъде променен Законът за обществени поръчки заради тези проблеми, които са в цялата страна.

Освен строителството на плувания комплекс, в Пловдив има проблем и със 7 договора за изграждане на детски градини и ясли. Причината е, че изпълнителните не искат да започват дейности при сегашните цени на материалите.

Ако поръчката за ПК „Младост” бъде прекратена, то Община Пловдив трябва да пусне нова с индексираните цени. Към момента градската администрация не разполага със средства за проекта.