Покрай стадионите в Пловдив на по-заден план остана строителството на басейн "Младост" и за него почти не се говори.

На този етап е ясно, че Общината взе 20 млн. лева нисколихвен заем от Фонда за устойчиви градове за направата на обекта. Също така проектът за плувен комплекс „Младост” ще бъде преработен. 

Поръчката е на стойност от 95 хил. лева без ДДС като в нея е заложено да се преработи одобрение технически проекти, да се изработи ново задание за соларни фотоволтаични системи, както и да се извърши авторски надзор по време на строителството на 50-метровия басейн. 

В края на годината беше избрана и изпълнителя на проекта. Това е дъщерната фирма на Главболгарстрой” – „ГБС – Пловдив”. Те дадоха оферта от  17,4 млн. лева без ДДС или 20,88 млн. лева с налога. 

Припомняме, че драмата около басейна също продължава дълго както и със стадионите. Беше направена първа копка и изкоп на новия плувен комплекс през октомври 2019-а година, но бързо се разбра, че няма пари за новото съоръжение и строителството беше замразено. Общината реши да тегли заем за него, за да има Пловдив нов хубав басейн, който е необходим на града, защото в по-малки градове в България - Варна, Бургас, Благоевград, Сандански имат нови хубави големи басейни. Децата там тренират на 50-метрови басейни и клубовете им си подобряват сериозно резултатите. Пловдив, от който са тръгнали най-добрите ни плувци в момента при мъжете и жените - Йосиф Миладинов и Диана Петкова все още е без нов клубен комплекс. За съжаление и Миладинов и Петкова вече не тренират в Пловдив. 

От TrafficNews решихме да потърсим президентите на трите от плувните клубове в града, които ползват басейн "Младост" дали са оптимисти за завършването на басейна.

Василис Дамянидис - ПК "Младост-91" 

"По-скоро трябва да се обърнете към пловдивската управата дали ще стане басейна. Той трябва да се случи вече. Имам оптимизъм, защото го чакаме от много отдавна да стане. В момента чакаме и аз не мога да кажа точно кога ще подновят строителството, но предполагам ще се започнат."

Таня Месробович - ПК "Спринт"

"Като гледам нещата май няма да направят басейна. Уж се движат нещата. Не зависим от мен. Не съм оптимист за завършването му. Може би ще стане някога, но не мисля, че ще е сега. За съжаление басейнът не е приоритет на града. Той си функционира както до момента. Все едно сме в дядовата ръкавичка. Трябва ни нов басейн, защото сегашния е остарял и малък за всичките клубове. Работим на малък плувен комплекс, учим децата до колкото можем и според условията."

Славяна Раденкова - ПК "Пловдив 2019" 

"Много искаме да се случат нещата с басейна. Аз не съм много наясно точно какво се случва, но мисля, че са напред за започването на строежа. Винаги съм оптимист и каквото и да се случва не губя вяра. Надявам се всичко да бъде наред и да имаме хубав плувен комплекс. Иначе продължаваме да работим сериозно в тренировките и чакаме новия басейн. Определено градовете с нови басейни напредват, но това зависи много и от треньорите, защото ако те нямат голяма амбиция няма как да се получат нещата. Ще дам пример с Благоевград. След като им направиха плувните комплекси и двата отбора тръгнаха много нагоре, а преди това бяха доста по-назад от останалите. Те са много по-облагодетелствани от новия басейн и тренират на широко за разлика от нас. Плуват на съоръжение с олимпийски размери, а ние нямаме тази възможност и ходим на лагери където има 50-метрови комплекси. Бяхме на лагер в Германия и те искаха да ни върнат гостуването и да дойдат в Пловдив на лагер и състезание, но аз им казах, че е по-добре да изчакат да стане новия комплекс, защото в момента просто няма как да ги посрещнем."

Пловдив взе заема от 20 млн. лева за ПК „Младост”, зоопаркът обаче пак под въпросЧака се решението на Общинския съвет за пренасочването на парите от пробива на Водната палата

Преработват проекта за басейн „Младост”, слагат му и фотоволтаични системиДо края на месеца се очаква Община Пловдив да подпише договора с ФУГ за плувния комплекс