Общинският съвет в Пловдив ще реши с колко да вдигне заплатата на кмета Иван Тотев. Новите възнаграждения на кметовете бяха одобрени с решение на правителството. Според новите разпоредби общинските съвети могат да увеличат заплатата на общината до възнагражденията на министри – 4600 лева. Досега само кметът на София вземаше толкова пари.

Заплатата на кмета на Пловдив е една от най-ниските предвидени в закона, като тя бе актуализирана през 2011 година. В момента възнаграждението на Тотев е около 1500 лева. От заплатата на кмета обаче зависят и тези, които на са на високи длъжности в Общината – шефове на отдели, зам.-кметове, председателят на Общинския съвет, съветниците и други. Те взимат процент от брутната заплата на градоначалника.

„Ще оставя Общинският съвет да реши колко да ми направи заплатата. В предложението ще запишем точки,точки, точки… Много хора държах на хляб и вода в Общината през последите 7 години. Предполагам много хора ще ми се молят да си вдигна заплатата”, каза кметът. Той обаче намекна, че новата му заплата ще бъде далеч от максималното предвидено в закона.

Любопитното, е че заплатата на съветниците зависи изцяло от кметската. С други думи, ако неговата заплата бъде удвоена, това ще важи и за самите тях. Очаква се скоро предложението да бъде входирано в ОбС.