STEM центърът в Професионалната гимназия по хранително технологии  и техника в Пловдив е един от големите и по-мащабни центрове в страната. Това заяви непосредствено преди откриването му академик Николай Денков. Образователният министър преряза лентата заедно с директора на училището инж. Людмила Ганчева. На събитието присъстваше и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. 

Учете всичко, дори това, което ви се вижда на пръв поглед ненужно и неподходящо. Всичко тук е изградено така, че да подготвя учениците по най-добрия възможен начин. Пловдив е забележителен с вашите два университета – Аграрния университет и университета по Хранителни технологии. Вие сте на правилното място в правилния момент“, заръча той на учениците.

Малко над 300 подобни иновативни системи за комбинирано обучение са били планирани и финансирани до момента за цялата страна.

Тази година завършваме дейностите по Националната програма. Повече не се предвиждат финанси по нея, защото в Плана за възстановяване е заложен бюджет за всички останали училища, където ще бъдат открити центрове“, допълни министърът на образованието.

В момента се работи по методиката за кандидатстване за изграждане на STEM център. По думите на акад. Денков няма да има съревнование при кандидатстването между отделните школа. Ще им бъде пояснено по-скоро как да подготвят добри проекти, които да бъдат финансирани максимално бързо. 

Целият финансов ресурс оттук насетне ще дойде от Плана за устойчивост. Подобна е системата както и при Националната програма. Единствено това, което обсъждаме в момента е как да се актуализират материалите. Очакваме  една обща методика, която да бъде създадена от Министерство на финансите и МРРБ, за да видим дали средствата ще бъдат достатъчни. Ако не стигнат, ще добавим и от националния бюджет“, поясни министър Денков.