Строителството на нови къщи в най-предпочитаните места край Пловдив ще бъде невъзможно, ако са статут на земеделски земи. Новите промени в Закона за устройство на територията влизат в сила от 1 януари 2019 година, който въвежда  рестриктивни мерки върху промяна на предназначението на имоти, ако са в земеделски земи в общини без Общ устройствен план.  Въпреки че промените бяха гласувани още 2015 година, от държавата дадоха гратисен период от 3 години, тъй като 90 % от общините в България нямаха стратегическия документ.

Новите моменти в ЗУТ обаче влизат от 1 януари, а в редица общини в Пловдивска област, все още нямат изготвени ОУП.  Целта на новите текстове в закона е да се спре застрояването върху плодородни земи, а също така да се предпазят защитени територии. Също така с устройствените планове трябва да се въведе регулация в застрояването и да се даде насока в развитието на общините.

Безспорно най-обезпокоителна е ситуацията в община „Родопи”. Там са едни от най-атрактивните имоти, като през последните години се направиха редица сделки.  Територията на общината обхваща 21 села, като извън населените зони почти всички земи се водят земеделски и горски.

В момента стотици собственици на имоти предвиждат да променят предназначението на имотите си, за да могат да построят къщите си. Това особено важи за местностите около селата Браниполе, Белащица, Брестник, Марково, Първенец и другите от т. нар. Първа зона. Ако те не побързат обаче може да ударят на камък в опитите си. Законът вече забранява единичната промяна на имот, като статутът може да се смени само за цялото землище.

Защо Община „Родопи” няма Общ устройствен план?

През 2016 година от администрацията са пуснали обществена поръчка за изготвянето на ОУП. Кметът Пламен Спасов обаче прекратява поръчката, тъй като има несъответствие в документацията. Нова поръчка така и не е пусната.

Зам.-кметът на „Родопи” Таня Бочукова обясни, че нова процедура за ОУП не е пускана след това, тъй като общината искала да кандидатства в МРРБ за финансиране. От министерството пуснаха програма за над 4 млн. лева, в която общините можеха да кандидатстват за изготвянето на общи устройствени планове. Община „Родопи” обаче не била от одобрените общини, а изготвянето на един такъв проект струва около 350 хил. лева.

Главният архитект на общината арх. Атанас Недевски обясни, че в „Родопи” имат техническо задание за ОУП, което е гласувано в Общинския съвет, но заради липса на финансиране не е пусната нова поръчка. Той не изключва вариант гратисния период да се удължи с още няколко години, тъй като още редица общини в страната нямат устройствени планове.

Към момента не е ясно дали от администрацията ще пуснат нова поръчка, или ще продължат да карат без ОУП, което би било пагубно за стотици собственици на имоти, които се надяват да си построят домове в Родопската яка. Въпреки че ОУП не е задължителен и не се предвиждат санкции за общините, които не притежават такъв, това ще е сериозен удар върху развитието на общините.

Очаквайте продължение – Какви изключения за строителство допуска ЗУТ и на какъв етап са общините в Пловдивска област в изготвянето си на ОУП.