Две момчета от пловдивското село Белозем са помогнали на ранен млад щъркел. А друго птиче, останало без родители, беше осиновено и намери своето ново щъркелово семейство.

В небето над европейското село на белия щъркел - Белозем, сега кипи от живот. Гнездата по покривите на училището, читалището, електрическите лампи и стълбове са пълни. Някои от младите птици вече правят първите си несигурни полети. Но инцидентите в такива случаи не са изключение. След такъв подобен случай учениците Ивелин и Франциск са намерили ранен щъркел.

"Бяхме зад беседката на читалището и го видях и казах на Ивелин - "Виж, паднал щъркел" и отидохме и го видяхме, крилете му бяха разранени", разказва Франциск пред БНТ.

Момчетата взели на ръце пострадалата птица и тръгнали да търсят помощ.

"Закарахме го до кметството, от кметството ни казаха да идем до ветеринарния лекар и след това го закарахме до читалището", споделя Ивелин.

Учителката по български език Мария Благоева се притекла на помощ, след като видяла момчетата с ранения щъркел.

"Носиха го хванат от двете страни на крилата и това, което ми направи впечатление, как внимателно, там където беше наранен щъркелът, там не го бяха пипали изобщо", заяви учителят по български език Мария Благоева.

В селото и преди са помагали на ранени птици, затова повикали експерти от "Зелени балкани" да се погрижат за щъркела.

"Това е млада птица, тази година излетяла от гнездото, съвсем наскоро. Склонни сме да мислим, че причината да пострада е, че е неопитна и се учи все още да лети и най- вероятно се е блъснала някъде и е пострадала при падане", допълни Градимир Градев от Федерация "Зелени балкани".

Щъркелът е бил транспортиран в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Птичето е в критично състояние, със счупени клюн и крила. Но надеждата да се възстанови остава, казват от "Зелени балкани".

"В Белозем има над 40 гнездящи двойки, това са 80 възрастни птици и ако във всяко гнездо добавим по две или три, понякога и четири малки, тук се събират над 100 щъркела, така че се случват понякога инциденти, колкото и неприятно да е, но важното е, че хората полагат грижи за тях", каза още Градимир Градев.

"Ние си партнираме постоянно със "Зелени Балкани" и нашите ученици са научени по какъв начин трябва да реагират, когато видят щъркел в беда", поясни преподавателят по български език Мария Благоева.

В Стара Загора деца и младежи също помагат в грижите за пострадали животни и птици, настанени в Спасителния център. Сред доброволците е 11-годишният Симеон, който вече е участвал в десетки акции.

"От 5-годишен помагам в "Зелени Балкани", много ми харесва, защото има животни, имам какво да научавам от докторите", споделя Симеон, доброволец в Спасителния център.

Близо 100 птици на различна възраст са били приети тази година в Спасителния център. В момента там се грижат за около 50 щъркела, пострадали при инциденти, сред които токови удари и отравяния. Сред пациентите понякога има и бебета, останали без родители. Затова от "Зелени балкани" са разработили методика за осиновяването им.

"Те биват настанявани в подходящи гнезда, където другите млади птици са на сходна възраст, опитни родители, достъпни места за поставяне на малките", коментира Градимир Градев от Федерация "Зелени балкани".

Белозем е едно от местата у нас, където действа програмата за приемни щъркелови семейства. Избират се родители с до три малки, тъй като бащата и майката не могат да изхранят повече от четири птичета. Приемно гнездо, с изградено видеонаблюдение, има и на покрива на местното читалище. Затова то ще приеме нов член.

"Това щъркелче преди две седмици го взехме от село Желю войвода, Сливенско. Там неговият родител беше ударен от гръмотевица", разказва д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животни.

Щъркелчето е на възраст между три-четири седмици, поставен му е пръстен, за да се различава от новите си братя и сестри, за да могат специалистите да наблюдават как се чувства в приемния си дом.

"Методологията е отработена. Веднага възрастните щъркели започват да го хранят. В момента сме го остави леко гладно, за да може, когато го сложим, да започне да проси храна от родителите", добави д-р Руско Петров.

За да постави новото бебе в гнездото д-р Петров преодолява покриви и препятствия. Поведението на възрастните щъркели е предвидимо за специалистите. Родителите напускат гнездото, когато виждат човек, но продължават да кръжат тревожно наоколо. Около тях се събират и други
възрастни.

"От опита, който имаме, десетки, даже стотици пациенти по тази методика сме поставяли, нямаме инциденти, при които да го отхвърлят, да го нападат и да са агресивни към него", каза още Градимир Градев от Федерация "Зелени балкани".

Скоро майката се връща в гнездото и застава на пост. Приемното ѝ дете също изглежда спокойно. Така птиците, за които казваме, че ни носят бебета, този път получиха своето ново щъркелче от хората.