Само в рамките на седмица четири инвеститора са заявили намерението да градят  кариери в Пловдивско. Те предвиждат добив на материали – пясъци, чакъл или риолити, от находища край Първомай, Рогош, Асеновград и Крумово. Инвестиционните им предложения вече са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Дружествата вече имат сключени договори с Министерство на енергетиката, на база които са извършили проучвания в желаните тях територии. 

Бъдещето на проектите зависи от решение на екоинспецията, с което тя трябва да изрази компетентна преценката необходимо ли да се извършват процедури по ОВОС /Оценка за въздействие върху околната среда/ за отделните кариери или не.

Вижте подробности за инвестиционните предложения:

Пловдивското дружество „Баластриери“ ООД възнамерява за открие 400 дка кариера в „Брястовицата” в Асеновград.

Планува се на годишна база да бъдат добивани общо 65 тона пясъци и чакъл за производство на бетони и за пътни основи. Това ще се извършва без пробивно-взривни работи, като кариерата ще се експлоатира в периода 2025-2060г.. Добитият материал ще се транспортира до промишлената площадка на ТМСИ „Яковия чифлик“ на едноименната кариера.

Контурите на находището „Брястовицата” попадат на по-малко от 2 км северно от Асеновград, което малко под минимума за санитарно – хигиенно отстояние. Концесионната площ не попада в границите на защитени зони по „Натура 2000“, а разстоянието от защитената територия на река „Чая“ е от 60 м до 130 м.

„Запрянови-03“ с намерение за 250 дка кариера в концесионна площ „Бърдото” в село Дълбок извор край Първомай.

Добре познатото дружество „Запрянови-03“ на Вакрил Запрянов, което вече държи няколко концесии в региона, има намерение да развива дейност край Дълбок извор до 2058 г.. Инвеститорът планира годишно да бъдат добити 13 500 м3 риолити, 13 000 м3 пясъци и чакъли, като за това да осъществяват пробивно-взривни работи.

За преработка добитият материал ще се транспортира към промишлената площадка на находище „Чайкъра“, отново негова собственост. Ще се ползва пътят през брод на р. „Мечка“ и този между селата Поройна и Леново.

Дистанцията от село Дълбок извор е точно 2000м., което е минимумът, позволен по закон за санитарно – хигиенно отстояние.

Концесионните контури частично засягат защитена зона „Река Мечка” от Мрежата на „Натура 2000”, като в предложението си инвеститорът посочва, че ако има влияние, то ще е „локално и незначително“. Замърсяването на въздуха около кариерата отново се посочва да бъде незначително и в рамките на работния ден, без да натоварват  допълнително околната и жизнена среда за местното население. 

"Запрянови-03" прави поредна кариера край Асеновград, добива пясък на 520 м. от ЧаяИнвеститорът изчаква становищата на РИОСВ-Пловдив и БДИБР

Екоинспецията с ключово решение за кариерата край Горнослав, върна инвеститора на стартаРИОСВ обяви загуба на правно действие на свое решение

„Еурострой” ЕООД иска да гради 100 дка кариера в концесионна площ „Стоянчова чешма–2” край Крумово.

Срокът на концесията е 35 години, като през това време ще се добиват 35 000 м3 пясъци и чакъли годишно. Няма да се осъществяват взривни или пробивни дейности.

Концесионната площ е да достатъчно разстояние от близките населени места. Тя обаче попада в границите на защитената зона на “Река Чая“, но в инвестиционното предложение се посочва, че не е предвидено вредно действие върху нея.

Добитият материал ще се превозва по вече готов път до трошачно-миячна инсталация „Катуница“, където за промиването им ще се ползва вода от узаконени сондажи. Отпадните води ще се филтрират и заустват в Чая.

Пловдивското дружество „Вени - Трансстрой” ЕООД прави 250 дка кариера за инертни материали в площ „Калината“ край Рогош.

Фирмата за втори път пуска инвестиционно предложение до РИОСВ-Пловдив. Първото бе прекратено от екоинспекцията с мотив, че е „недопустимо“ заради проектирането на трошачно-миячна сортировачна инсталация /ТМСИ/ на промишлената площадка, от която ще се заустват отпадни води в Стряма. В настоящето си предложение фирмата се е отказала да изгражда ТМСИ.

Целта им е до 2058 година бъдат добити 600 000 м3 пясъци и чакъли за производство на бетони и за пътни основи. Няма да се извършват взривни дейности.

Площта да концесията попада в две защитени зони от мрежата на „Натура 2000” – на реките Стряма и Марица. Допуска се „незначително“ влияние върху тях.

В инвестиционното предложение се посочва, че по време на проучването в находището е установена наличие на вода на дълбочина от 2.1 м до 5.6 м, като запасите и ресурсите са изчислени до моментното водно ниво.