Фирмата „Запрянови-03“ възнамерява да разшири кариерата си в местността „Чайкъра“ в близост до Долни воден. Дружеството, което предизвика сериозно обществено недоволство с искането да направи кариера край Горнослав, е внесло инвестиционно предложение за осъществяване на добивна дейност и в района на „Чайкъра-2“.

Предложението се отнася за над 330 дка кариерна площ, от която да се добиват пясъци и чакъл в продължение на 35 години. Целта е всяка година да бъдат добивани по 30 000 м3 материал. Границата на находището е на малко над 3 км. от Асеновград. То обаче е на едва 520 м. западно от коритото на река Чая. 

В искането, пратено до РИОСВ, инвеститорът посочва, че експлоатацията на запасите ще се извърши чрез безвзривен способ. Преработката на пясъците и чакълите ще извършва трошачно-миячна инсталация, която се намира в промишлената площадка на вече съществуващото находище „Чайкъра-1“.

Няма да се строи пътна инфраструктура и водопровод, а ще бъде използвана промишлена вода от сондажите на съседната кариера. Концесионният контур не попада в обхвата на защитени природни територии, обекти по Закона за защитените територии или мрежата на „Натура 2000”.

Собственикът на фирмата „Запрянови-03“ заяви пред TrafficNews намерението си да изготви Оценка за въздействие върху околната среда/ОВОС/, независимо от преценката за необходимост, която РИОСВ трябва да даде.

Ние от години ползваме находището на „Чайкъра-1“, сега просто ще разширяваме обхвата на действащата кариера“, заяви Вакрил Запрянов.

Концесионерът потвърди, че процедурата веднъж е била прекратена по негово желание. Това се наложило след решение към концесионната площ да бъде добавен още един участък. „Чакъра-2“-юг е този, който не фигурира в прекратеното ИП, като с добавянето му кариерната площ се разширява от 200.1 до 331.7 дка.

Важно е да се отбележи, че при предходната процедура БДИБР бе дала становище, че допуска разширяване на кариерата. Бе издала правила за експлоатацията ѝ предвид непосредствената близост на река Чая.

Ще дадат ли Басейносва дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионална инспекция по околната среда и водите зелена светлина на инвестиционното предложение на асеновградската фирма, предстои да разберем.

Припомняме, че друго инвестиционно предложение на „Запрянови-03“ в района на Горнослав стана повод за сериозно обществено недоволство и протести. Неправителствени организации и жители на Горнослав, Добростан и Червен сформираха Местен комитет за борба срещу кариерата в района. Води се дело във ВАС, чрез което те възразяват срещу осъществяването на добивен процес в региона.

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи

Десетки граждани застанаха под дъжда, за да кажат НЕ на кариерата край ГорнославМестното население съчета протестните си действия със сесията на общински съвет Асеновград