Регионалната инспекция по околната среда и водите се произнесе за кариерата край Горнослав. Институцията официално обяви загубата на правно действие на свое решение, издадено преди повече от 5 години, с което на инвеститора „Запрянови-03“ се позволява добивна дейност без извършване на Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/.

Така на практика се поставя прът в колелото на асеновградската фирма, която ще трябва наново да кандидатства за процедура по ОВОС, в случай че иска да гради кариера във въпросното находището.

Припомняме, че срокът за произнасяне на екоинспекцията бе изтекъл преди време. По този повод преди седмица пред административната ѝ сграда в Пловдив се проведе протест с искане да се обяви загубата на правно действие на решението от 2016г. Още тогава директорът Ивайло Йотков обясни на протестиращите, че се изчаква ключова документация от Министерство на земеделието и община Асеновград. Въпросната е постъпила в деловодството преди ден. 

Тих протест пред РИОСВ-Пловдив: Баламосват гражданите и обслужват бизнесаПротестиращите проведоха среща с директора на екоинспекцията, макар вчера изрично да отказаха подобна

Община Асеновград уведомява РИОСВ-Пловдив, че не е започнала процедура за промяна на статута на територията“, се посочва в уведомлението на екоинспекцията.

Министерство на земеделието и храните пък е информирало, че „няма наличие на постановено решение от Комисията за земеделските земи за промяна на предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди на концесионна площ „Делчевото-2““.

Инспекцията посочва, че пет години след издаване на разрешението за осъществяване на кариера без извършване на ОВОС, реализиране на инвестиционното предложение не е започнало. В тази връзка отменя решението си окончателно.

Повече по темата вижте тук:

Прескочи ли енергийното министерство нуждата от ОВОС преди да даде на "Запрянови-03" концесия до Горнослав?Бъдещият концесионер съзря в общественото недоволство засегнати лични интереси

Протест в Пловдив иска оставката на шефа на екоинспекцията заради кариера в регионаНазря конфликт между двете от огранизациите, които се борят срещу кариера в находището край Горнослав

Екоинспекцията изпраща на задължителен ОВОС две бъдещи кариери на "Холсим" в ПловдивскоИнвестиционните предложения ще трябва да преминат през щателна проверка и консултации