Почти 40 милиона лева предвиди и одобри Столичната община вчера за поддръжка на пътната инфраструктура през 2019-та година в София. Те обаче не са предварително разпределени, каза пред TraffickNews.bg зам.-кметът Дончо Барбалов.

.„Реално ние няма средства за нито един пътен участък отделно. Общо имаме бюджет за поддръжка на пътната инфраструктура. По-скоро с АПИ трябва да се стигне до договорка какви средства са необходими и откъде ще се осигуряват. След това заедно да направим анализ на разходите и трафика – да се види частта на местния и транзитния трафик, защото през София и около града преминават всички основни коридори, които минават и през страната. Така, че имаме немалка част от транзитния трафик – било то товарен или пътнически”, обясни Барбалов.

Столична община и АПИ още умуват за Северната скоростна тангентаДнес работната група трябваше да има решение как да се поддържа отсечката, но изобщо не се събра

Той допълни, че няма нова крайна дата за постигане на консенсус по сложния казус със Северната скоростна тангента, за която кабинетът разпореди софиянци да пътуват без винетки, но поиска общината да поеме поддръжката й.

Не е ясно и каква част от предвидените в бюджета пари за текущ ремонт ще отидат за дългата отсечка.

„В тези 38 милиона би влязла и поддръжката на Северната скоростна тангента, но трябва да се види и ангажимента на АПИ. Тангентата е дълга около 10 километра, това е хубав многолентов път, но не бих казал, че ще ощети ремонтите по районите.  По данните на АПИ основният трафик по нея е транзитен”, обясни Барбалов

Освен ремонт, Северната тангента ще има нужда и от почистване и опесъчаване. За тези дейности общината предвижда 6 млн. лева за зимно почистване на републиканските пътища на територията на София и още 2,3 млн. за общинските. В кой разчет влиза Северната скоростна тангента– още не се знае.