Седем души от канал за разпространение на амфетамини са били арестувани в края на миналата седмица при операция на полицаите от Шесто районно. Главатар на бандата бил 48 - годишният Юри Асенов по - известен като Орхан, а в семейния бизнес  участвали и двамата му синове.

Началото на акцията било в четвъртък следобед, когато на Цариградско шосе полицаи спрели за проверка форд, в който пътували 53- годишен чирпанлия и 13 - годишно момче. При обиска униформените открили 200 пакетчета с бонзай, които били скрити в бельото на малкото момче. Шофьорът Ибрям е арестуван, а след това зад решетките е прибрана и жена му, която също била съучастник в престъплението. Дрогата неслучайно е била скрита у малкото момче, тъй като то не носи наказателна отговорност.

На следващия ден полицаите ударили и депото на Орхан, от където Ибрям се бил снабдил с дрогата. Проверени са близо десет адреса на улиците "Батак", "Сокол", "Възход", "Шумен" и "Крайречна". При обиските са открити още 200 пакетчета бонзай и нерасфасован наркотик. 

При обиска в къщата на единия от синовете на Орхан са намерени и 28 пойни птички, от защитени видове. Те са предадени на РИОСВ, а експертите там са ги настанили в кризисен център. 

Срещу арестуваните са повдигнати обвинение за притежание и разпространение на наркотични вещества. С постановление на Окръжна прокуратура дилърите са в ареста.