За втори път отложиха делото пред Апелативен съд  срещу Иванка Ройдова, осъдена за поръчковото убийство на семейството си. Причината за насрочване на нова дата бе неявяването  свидетеля – Степан Кара*. Мъжът бе призован от магистратите, за да може с показанията му да се стигне до пълно изясняване на случая. Иванка Ройдова обжалва 3-годишната си присъда, наложена от Окръжен съд. 

Въпреки липсата на Кара, бяха изслушани другите призовани свидетели – ветеринарят д-р Димитров, съседът на Стойчо и Иванка Ройдови – Иван Камджалов, полицай Пламен Мирчев и зетят на Иванка – Антон Вътов.

Пръв показания даде ветеринарят Димитров. Медикът разказа, че кучето на семейството е било евтаназирано по негова препоръка, тъй като било в тежко състояние. Далматинецът едва ходел и имал тумори по тялото. Димитров обаче така и не каза, какво точно е било заболяването на животното. В показанията си пред по-долна инстанция той заявил, че кучето е имало мастит, но днес заяви, че не се знаело дали е така. Причината да бъде разпитан е, че в има записи от разговори на Ройдова, в която тя говори за смъртта на кучето. Според обвинението това е парола, която тя използвала, за да поръча убийствата. 

Съседът Камджалов хвърли светлина върху отношенията на съседите си Иванка и Стойчо. По думите му те не са се карали и са били в добри отношения. Свидетелят живее в къщата срещу семейство Ройдови. През годините той никога не бил чувал скандали или противоречия между брат и сестра.

„Иванка е човек. Имам в предвид, че е добра и винаги отзивчива. Със Стойчо винаги се разбираха, нямаха конфликти”, заяви Иван Камджалов.

При закрити врати бе разпитан полицай Пламен Мирчев. Поради наличието на СРС-та в залата присъстваха само адвокатите и техните довереници.

Най-обстойно бе изслушан зетят на Иванка Ройдова – Антон Вътов. Той познава семейството от 92-ра година, когато започва връзка с дъщерята на Иванка – Жана. В момента те живеят в Браниполе, при тъщата. Вътов лично познава милионера Георги Ройдов. Дядото често се прибирал от Америка и отсядал при тях или при дъщеря си Иванка.

„Тя беше неговата любимка. Поне така казваше дядо Георги. Въпреки това всеки път повтаряше, че няма да дели децата си и винаги ще им помага. Когато Стойчо и Иванка бяха в болницата при баща им той само повтаряше „Ваня, Ваня! Къде си Ваня””, заяви Вътов.

По думите му става ясно, че дядото от Америка е подсигурил живота на всичките си деца и внуци тук в България. На дъщерята на Иванка – Жана е купил апартамент на бул. „Христо Ботев” , 30 квадратни метра магазин в търговски център Гранд и 190 квадрата заведение отново на бул. „ Христо Ботев”. На Стойчо Ройдов е закупил земя, на която са направили цех, както и няколко офиса. На децата на Стойчо, дядо Георги е купил апартаменти в пловдивският квартал Кючук Париж. На внучката Гергана е подарил и магазин, под блока в който жената живее.

Антон призна, че той и жена му, не са комуникирали с братовчедката Гергана.

„По никакъв начин не поддържаха контакт с мен. Аз си говорех само с мъжа й Мариян. Жана пък беше само на „здравей, здрасти” с братовчедка си. Въпреки това не са се карали, нямаха конфликти”, заяви Вътов.

За годините, в които е в семейството Антон никога не е бил свидетел на скандали между брат и сестра Ройдови. Той ги е виждал заедно да си говорят, да се смеят и прегръщат. Въпреки това обаче, на нито един празник или повод цялото семейство не се е събирало около масата. Дори в периода, когато милионерът от Америка е бил в родината си. Дядо Георги никога не оставал у Стойчо, а винаги у Иванка. Преди годините дори е изпращал пари, за да се направи ремонт на долния етаж на къщата.

„В последните години от живота си, Георги си купи апартамент в Кючук Париж. И все пак идваше при Иванка. Свидетел съм как и казваше „ С теб сме едно към едно”. Ходехме на разходки, забележителности и ресторанти, но никога не сме се събирали цялата рода”, каза Антон Вътов.

От думите му става ясно, че се е познавал с ключовият свидетел Степан Кара. Двете семейства живеели врата до врата в кооперацията на булевард „Христо Ботев”. Макар само 30 сантиметра да са делили двамата мъже, те не били близки, а са били единствено в добри съседски взаимоотношения. Само са се поздравявали, а жените им са говорили за децата.

Иванка също е познавала Кара. Ройдова е живеела за кратко при дъщеря си, за да помага в отглеждането на детето. Тя е комуникирала с Степан и жена му, но единствено за децата. Последната среща помежду им била преди много години, когато са се засекли на булевард "Източен” до голям магазин. Там Иванка и Антон са разговаряли с Кара и жена му за кратко.

„Иванка сподели с Степан, че си търся работа, а той заяви, че може да ми помогне. Не си разменихме обаче координати и той не се обади. Иванка обаче имаше негов телефон”, заяви Вътов. В деня на ареста на Иванка Ройдова е бил задържан и Антон. Той сподели пред магистратите, че до последно не е знаел защо е в ареста. След поредният въпрос „Защо”, разследващия заявил: „За убийство”.

„Бях в шок. Не знаех какво става. Тогава един от разследващите в районното ме потупа и ми каза „Тя ти е тъща. Сега е момента да напишеш каквото ти казваме и да си получи заслуженото”. Малко след това разбрах в какво сме обвинени”, разказа Вътов.

Мъжът прояви неуважение към апелативните съдии с остра реакция на зададен от тях въпрос „Ставали ли сте свидетел на разговор между съпругата ви и майка й, в който да обсъждат масово убийство на рода им”. „Вие шегувате ли се с мен или какво”, отговори той, което възмути съдия Иванова.

Вътов отрече някога да е ставало въпрос за подобно престъпление. Той заяви, че всички знаели, че не те ще приберат наследството на дядото милионер от Америка. С парите ще разполага гледачката на Ройдов – Недялка Бързакова.

„Иванка никога не е ламтяла за парите, тя не е алчен човек”, с това завърши Антон Вътов.

Поради липсата на последния свидетел Степан Кара заседанието бе отложено с един месец. На мъжа бе наложена глоба в размер на 500 лева. За следващото заседание Кара ще бъде принудително доведен в съдебна зала от униформените.

д-р Димитров 

 

Пламен Мирчев

 *През 2009 година Степан Кара бе осъден във Виена на 2 г. затвор за участие в мрежа за производство на фалшиво евро на по-големия си брат. Степан се оправдал, че не знаел за дейността на брат си Димитро, наричан в Австрия “Крал на фалшификаторите”.