Общински съвет в Пловдив ще разгледа казуса с отварянето на училищните дворове извън учебно време. Предложението е в площадките на образователните институции под тепетата да бъдат допускани деца с цел за спортни и развлекателни активности. За да е възможно това обаче е необходима промяна в Наредбата за реда и управление с общинско имущество, в частта засягаща инфраструктура на учебните заведения.

В момента това е под контрола на училищните ръководства, които предпочитат да заключат дворовете си, за да ги опазят от вандализъм.

Катинари пречат на децата на Пловдив да спортуват, родители внесоха подписка в ОбщинатаМайки и бащи искат отключване на училищните дворове, тъй като други условия за спорт при подрастващите - няма

Всъщност пренасянето на темата в Общинския съвет се случва след продължителна инициатива на родители от Пловдив. Те помолиха за достъп до инфраструктура, подходяща за безопасни игри и спортни дейности за децата, напускащи детските площадки. Подписка с такова искане виси повече от година в Община Пловдив, а в казуса се намесиха ресорни кметове, директори и омбудсмана.

Омбудсманът на Пловдив предлага на Зико да отвори дворове на училища за спортуващи децаВ свое писмо той е отправил запитване за проучване на възможностите за достъп до дворните пространства на училищата

Позицията, зад която родители застават, е, че в града, особено в централните му части, не се създават достатъчно условия за възрастова група над 7г.. Такива мотиви се изтъкват и в предложението до Общинския съвет, като се посочват добри практики от други градове в страната – Бургас, Варна и София. Изтъква се, че осигуряването на достъп за физическа активност ще подпомогне емоционалното и физиологично здраве и развитие на подрастващите.

Припомняме, че до този момент това начинание бе на ниво обсъждане на алтернативи. Причина за това е несъгласието на повечето училищни настоятелства и притеснението от щети заради вандалски прояви, които после ще трябва да бъдат покриване от бюджетите им. Посочи се и невъзможността за осигуряване на видеонаблюдение или жива охрана. Такъв бе случаят на училище „Паисий Хилендарски“, където директорът отговори отрицателно на молба на родители да съдейства.

Такъв отказ обаче няма да бъде възможен, ако предложението, внесено от общинския съветник Георги Величков, бъде прието. Чрез него директорите на училищните дворове ще бъдат задължени да осигурят „свободен достъп на гражданите до училищните дворове и игрищата на открито за спортни дейности“ до 22ч. всеки ден от седмицата. Изключение ще се допуска само за онези училищни инфраструктури, които са обект на концесии и договори. Гласуването на подобно изменение трябва да се случи до 19 август.