Омбудсманът на Пловдив предлага на Здравко Димитров да се осигури възможността за свободен достъп до училищните дворове в града под тепетата. Това става ясно от писмо, пратено до градоначалника, след молба на граждани дворните пространства да бъдат достъпни в неучебно време с цел спорт и развлечения за подрастващите.

Припомняме, че TrafficNews вече ви разказа за борбата на жители на район „Централен“, които близо година търсят алтернатива за осигуряване на безопасно пространство за спорт за децата си. За последно разговори в тази насока бяха предприемани в края на 2022г.. В дискусията участваха граждани, районият кмет Георги Стаменов, зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и зам.-кметът по сторт и младежки дейности Георги Титюков. Бяха предложени няколко варианта, но до взимане на решение така и не се стигна. 

Родители и властта в Пловдив наново умуват да отключват ли училищните дворове за спортуващи децаПреди Коледа е проведена среща помежду им, насрочиха още една

 В тази връзка Омбудсманът инж. Борислав Стаматов предлага във всеки от шестте пловдивски района да се обособят по две училища, които да са базови и да са със свободен достъп за граждани.

„За да се осъществи това разбира се е необходимо даване на по-специален статут на тези училища, в които да се въведе необходимото видеонаблюдение, контрол и не на последно място допълнителни средства“, посочва още общественият посредник.

Училищата не са само място за обучение, но те са и място за социални контакти, място за краткотраен отдих и релакс, както и за спортни занимания, споделят от институцията.  

Катинари пречат на децата на Пловдив да спортуват, родители внесоха подписка в ОбщинатаМайки и бащи искат отключване на училищните дворове, тъй като други условия за спорт при подрастващите - няма

Била е извършена проверка на дворовете, която установила, че масово те са заключени. С цел изясняване на казуса преди около девет месеца, е било потърсено и становището на РУО – Пловдив, откъдето дали отговор, че общината е предоставила на директорите за управление тази собственост и те отговарят за всичко в нея, в това число и за поддръжката и ремонта на съоръженията и щетите, причинени от външни лица.

Директорът на "Паисий Хилендарски" отказа да отключи двора за спортуващи деца, притеснява се от вандализъмМестната власт ще продължи да търси решение на проблеми с недостатъчните условия за физическа акивност при подрастващите

Направени са писмени запитвания до три големи български общини, съизмерими с Община Пловдив за това, как е решен този въпрос при тях. Ето как се спрявят там:

  1. Столична община е възложила на директорите на общински училища да определят достъпа до това пространство в работно и извънработно време чрез приемане на вътрешен нормативен акт.
  2. Община Варна е приела своя политика за осигуряване достъпа до спортните съоръжения за масов спорт на открито в училищните дворове, като той се регламентира с табели за времето за ползване, когато няма учебен процес, монтирано е видеонаблюдение, осигурени са кошчета за отпадъци, пейки, мотивиращи табели за опазване на спортните съоръжения, засилен е нощния обход на патрулите на общинска полиция. Разбира се отчетени са и проблеми от безсъвестни ползватели, но те не са съизмерими с ползите за обществото.
  3. Кмета на Община Бургас е регламентирал достъпа на граждани до спортните площадки и дворни пространства в училищата чрез своя заповед още през януари 2020 г., като целта е осигуряването на възможност за развитие на спортния потенциал на гражданите на Бургас. Според тази заповед директорите на общински училища имат задължението да осигурят достъп в почивни, празнични дни и ваканции, като създават съответната организация и контрол. Освен това съществува и Механизъм за почасово отдаване под наем на помещения в училища, детски градини и обслужващи звена.