Два огромни Шишеяда, арт инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки,  са поставени в парк Лаута и на Младежки хълм и ще останат там за постоянно, като част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. Кампанията е насочена към повишаване нивата на рециклиране.

От 8-ми до 11-ти юни  пред Дом на културата “Борис Христов” също  ще бъде разположена арт инсталацията Шишеяд. Тя ще гостува на Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции – ФАРА, което ще бъде поредното Събитие #БезОтпадъци, като поставеният Шишеяд, ще събира пластмасовите бутилки и кенчетата на посетителите.

Кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” вече има и нови партньори - “Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България”, с които ще работи в посока включване на повече населени места в кампанията. “Използваните от индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води опаковки - 100 % рециклируеми бутилки и кенчета, са ценен ресурс. Знаем, че заедно можем да им осигурим безкраен жизнен цикъл, превръщайки всяка бутилка в нова такава, опазвайки природата и нейните ресурси за идните поколения. Като съмишленик и отговорен партньор  в реализирането на каузата  #БезОтпадъци, сме убедени във важността всеки гражданин във всяко населено място в страната да може лесно да се включи в разделното събиране на използваните бутилки, за да бъдат всички те ефективно рециклирани”, казва Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

“Водещ фактор в отношението към опазването на околната среда и превенцията на замърсяването (етапите, в които се поражда обществено-отговорно отношение), е пораждането на нагласа. Тъй като повечето нагласи вече са формирани, целите ни са именно промяна на нагласите, посредством провокация и директно послание към граждани и администрация.”, добавя г-жа Ненова - “Средата, от която изискваме да бъде чиста и подредена.

 

Знаете ли, че в районите, в които има добри условия за разделно изхвърляне на отпадъци (има цветни контейнери), делът на тези, които изхвърлят разделно редовно е почти четири пъти по-голям от тази в районите с недостатъчна инфраструктура, пише сдружението. Въпреки недостига на контейнери в определени райони, едва 3% са отправяли към общината искане за поставяне на контейнери за разделно събиране в близост до жилището им”. Сдружението работи за повишаване нивата на рециклиране, а едно от задължителните неща за това е да има достатъчно съдове за разделно събиране, които да могат да се използват от гражданите.