Акцентът в капиталовата програма на Пловдив през 2018 година ще бъде реконструкция на основни пътни участъци в града, както и строителство на културна инфраструктура свързана с Европейската столица на културата. Кметът Иван Тотев представи бюджета пред Общинския съвет, като общинарите ще имат половин час почивка преди да престъпят към дебатите заради честването на рождението на Стефан Стамболов. Кметът обясни, че за първи път от близо 10 години бюджетът е по-различно съставен.

Той даде примери с предишни бюджетни рамки, в който има големи преходни остатъци, тъй като заложените приходи са по-малки от реалните постъпления. Така например, тази година има 40 милиона преходен остатък, който ще бъде трансфериран в бюджетът за 2018 година. Концепцията е тази година бюджетът да бъде „надут”, за да може вместо да има остатък, тези 7 или 8 милиона, които може да останат да се изразходят по различни проекти.

Тотев представи и капиталовата програма пред общинарите, но предупреди, че се очакват още пари от републиканския бюджет, с които да бъдат финансирани и други мащабни проекти. Сред приоритетните обекти тази година ще бъде завършването на булевардите от 30 –милионния заем, „Васил Априлов”, „Кукленско шосе”, „Христо Ботев”, „Голямо Конарско шосе” и други важни пътни участъци. Другият акцент ще бъде културната инфраструктура, в това число влиза реновацията на площад „Централен”, нова художествена галерия на „Гладстон”, Тютюневия град и други.