Националният план за ваксиниране срещу COVID 19 в България вече е приет. Той е разработен от работна група, в която участват водещи медицински специалисти от страната, като са използвани и указания от СЗО и редица други страни.

Първите ваксинирани ще бъдат медиците, като това включва лекари от извън болнична и болнична помощ, фармацевти и лекари по дентална медицина, стана ясно по време на брифинг. Таргет групата включва около 243 000 души.

Как ще протече ваксинирането - вижте в материала:

Приеха плана за ваксинация в България! Вижте какви ще бъдат фазитеОпределени са таргет групи, които са с приоритет

Междувременно доц. Кунчев обяви, че строгите мерки, въведени у нас, вече дават резултати. Те обаче са начална фаза и толкова крехки, че не смее да се зарадваме, коментира държавният здравен инспектор. 

Доц. Кунчев: Не смеем да се зарадваме, но вече има първи признаци на действие на меркитеСредно положителността на тестовете паднаха между 32-36%

Данните от Пловдивска област за последното денонощие показват, че новозаразените са 321 души, като с тях общо от началото на пандемията положителните тестове в областта са 14 441. 22 са жертвите с коронавирус за последното денонощие.

22 жертви на COVID-19 в Пловдив и областта за едно денонощиеОще 14 медици са сред заразените в Пловдивско

Недоволството срещу мерките в Пловдив продължава. Организаторите на Коледен базар Капана, Панаира на занаятите и фермерските пазари излязоха с отворено писмо до общината след като вчера временно изпълняващият кмет Тодор Чонов оповести решението тези събития да бъдат отменени. "С това решение се обричат десетки търговци, които са си платили наемите и разчитат натези събития, за да могат да оцелеят до пролетта. Ние сме отменили цялата културна програма, за да избегнем струпването на много хора и ще работят единствено павилионите, както на всеки пазар. По същата логика общинататрябвада затвори и Четвъртък пазара", коментира създателят на Капана фест Никола Сивков пред TrafficNews. 

Организаторите на забранените коледни базари: С какво сме по-опасни от хипермаркетите?С решенето си Щабът и общината оставят без препитание десетки творци и занаятчии без да ги компенсира

Общината обаче е категорична, че няма да разреши на този етап провеждането на „Коледен базар Капана”. Градските власти обясняват, че ако има предпоставка за облекчаване на мерките след 21 декември, ще разрешат някои публични събития, но към този момент това не е така.

Община Пловдив за базара в Капана: Ако има предпоставки, ще разрешим събития след 21 декемвриОт Общинския кризисен щаб не приемат сравнението с постоянните тържища и събитийните базари

Макар че Коледа се очертава различна, пловдивчани вече се опитват да се настроят за предстоящите празници. Несъмнена част от подготовката е и коледната украса. Тук се намесва все по-актуалната тема за опазването на околната среда. Вдъхновена от темата за предстоящите коледни празници, Соня Желязкова потърси отговор на въпроса коя елка е по-екосъобразна - живата или изкуствената?

Жива или изкуствена елха? Това е въпросът!Зелена Коледа! Кое излиза „по-скъпо” за природата? Отговаря екологът Георги Герджиков

В някои от линиите на градския транспорт има 50 % по-малко пътници в час пик. Това показа проверка на контрольори от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. В автобусите по линия 22 от и за Ягодово служителите са преброили по 40 пътника при капацитет - 85. Каква е ситуацията в градския транспорт на Пловдив - вижте в линка:

Общината: В някои градски автобуси пътниците са наполовинаПроверява се обстановката по линиите

Лекари от пловдивска болница извършиха граничеща с чудо операция. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив медици спасиха дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. Крайникът на пострадалия при инцидента 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции.

В болница в Пловдив спасиха от ампутация срязана с ъглошлайф ръкаМедиците от УМБАЛ „Свети Георги" извършиха истинско чудо

Малчугани от Пловдив пък отправиха пореден мил жест към медиците. Те усмихнаха лекарите от университетската болница „Каспела” с рисунки и картички в лечебното заведение с послание.

Деца изпратиха рисунки на лекари в ПловдивВ рамките на месец лекарите получават подарък за втори път

А за да могат лекарите на първа линия да продължат да изпълняват задълженията си, в Пловдив ще бъде разкрита яслена група за децата им.

Разкриват и яслена група за децата на медиците в ПловдивВижте как може да се възползвате

Тази вечер униформени удариха заведения в квартал Столипиново, които продължават да работят, напук на разпоредбите на Здравното министерство. Спецполицаи влязоха в две заведения на улиците "Правда" и "Възход".

Акцията идва след поредица от сигнали за нарушения. Оказа се, че столипиновци са станали още по-потайни след проверките от миналата седмица, а в обектите се влизало само срещу тайна парола. 

Ударна акция в Столипиново! Разбиха незаконни заведения, пълни с клиентиСлед удара от миналата седмица събиранията станали още по-дискретни, а входът - само срещу парола

В Кючук Париж се стигна до арест след семеен скандал. Пловдивчанин бе задържанслед агресия към съпругата си и двама служители на МВР. Добре почерпилият се мъж нападнал жена си. По време на скандала той й посегнал, а целият побой е станал пред погледа на детето им.

Семеен скандал в Кючука завърши с арест, мъж посегна на жена си и двама полицаиМагистратите го наказаха за проявеното хулиганство с парична санкция

Междувременно стана ясно, че Иван Иванов, който бе осъден за развъждане на бойни животни в Пловдив, отново отглежда питбули. Припомняме, че над 50 кучета бяха спасени при акция през 2016 година.Преди ден полиция и Агенция по храните влязоха в имота на бившия полицай. За боеве или за търговия се развъждат кучетата - отговора потърси Ива Модова:

Развъдникът за питбули на Иван Иванов - какво се случва зад оградата?Според БАБХ, животните не са с видими белези от наранявания

Масажно студио в пловдивския квартал Кючук Париж "изгоря" с 500 лева заради акт след удар на НАП. Данъчни посетили търговския обект. Направена била проверка на документите на фирмата, тези на фискалното устройство, както и „Стоп” каса.

НАП удари масажно студио в Кючука заради 10 лева за обядПо фискал бил отразен оборот от 120 лева, но наличната сума била 110 лева

В разгара на кризата расте и безработицата в Пловдив. През последните два месеца отново се наблюдава покачване на броя на новорегистрираните безработни в страната. За последните 4 седмици в Трудовата борса, обслужваща област Пловдив, са регистрирани нови 2097 безработни, а наетите са 1288, разликата от 809 души, останали без препитание, е притеснителна. Много по-смущаващ обаче е фактът, че това са само данните за хората в Бюрата. Очаква ли се още по-голям процент безработни след локдауна - вижте в материала на Виктория Петрова:

Безработицата в Пловдив отново тръгва нагоре! Работните места се стопяватБлизо 40% е сривът в броя на обявите за работа през ноември 2020 спрямо 2019

В бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи “Рада Киркович“ в Пловдив, днес официално отвори врати  Дневен център за подкрепа на хора с увреждания. Той се намира на първия етаж и в него освен дневни и почасови грижи, се предлага и иновативната за страната ни услуга - заместваща грижа. 

Дневен център за хора с увреждания отвори врати в ПловдивВ него могат да бъдат настанени 90 души

Опасен строеж в двора на училище в квартал Коматево отива в историята. От близо 25 години бетонната конструкция седи непокътната, а с времето се е превърнала в свърталище на наркомани. Как се стигна до събарянето - вижте в материала:

Тежка техника влезе в Коматево, бута опасен строеж – свърталище на наркоманиКонструкцията е започнала да се изгражда преди повече от 25 години

Интересен бе денят и за двата големи футболни клуба в града. Любопитно решение за подсилване на лявата си зона са на път да намерят шефовете на Локомотив (Пловдив). На спортно-техническия щаб вече е предложен вариант, одобряван и от феновете. Става въпрос за бившия играч на „черно-белите“ Диего Фераресо.

Спрягат бразилец за завръщане в ЛокомотивДиего Фераресо отново може да загирае на "Лаута"

Един от футболистите на тима пък попадна в престижна класация:

Умарбаев попадна в престижна класацияИграчът на Локомотов отново е номиниран за играч на седмицата от Азиатската футболна конфедерация

Извънредно общо събрание на акционерите свика Съветът на директорите на ПФК Ботев АД. Очаква се на него да бъде избрано новото ръководство на клуба:

Ботев свиква извънредно общо събраниеТо ще се състои на 8 януари 2021г.