Опасният строеж в двора на ОУ „Захари Стоянов” в квартал Коматево отива в историята. От близо 25 години бетонната конструкция седи непокътната, а с времето се е превърнала в свърталище на наркомани.

Конструкцията е започнала да се изгражда преди повече от 25 години. Тогава сградата на училището не е успявала да побере всички деца от квартала.

„Бившият тогава директор направи всичко по силите си да има още една сграда, в която да се изместят децата от 1 до 4 клас. Строежът бе замразен след пенсионирането му. Тогава и децата станаха по-малко, много от тях бяха записани в други училища. Така конструкцията стана излишна и 25 години остана на колони и плочи. Никой не я поддържаше, а събарянето й се отлагаше във времето. В един момент строежът стана опасен за децата. Парчета падаха от него, стана обект на набези заради метала. През нощта пък започнаха да се събират наркомани, имаше пръснати боклуци и игли в двора на школото. На косъм се разминахме и от тежък инцидент преди години”, разказа  Звезделина Кирякова от квартал Коматево.

Жителите на района са поели инициативата по опазване живота и здравето на децата и са сезирали всички институции в Пловдив.

Бившият кмет на район „Южен” и експерти са посетили мястото през 2015 година. Тогава е взето решение, че строежът трябва да се премахне, тъй като конструкцията не е безопасна.

„Експертите заключиха, че строежът е негоден и дори опасен. Тя е изградена от бетон и желязо. Нужни бяха много средства, за да се премине към действие. Миналата година, след 25 години чакане, най-накрая бяха отпуснати средства за събарянето на конструкцията и днес вече започна работа”, довърши Кирякова.

Багерите са влезли още днес на терен. Вчера е бил подписан договора с фирмата изпълнител, каза пред наш репортер кметът на район „Южен” – Костадин Язов.

„Отделени бяха средства от бюджета и веднага задействахме процедурата по обществена поръчка. Преди ден сключихме договора с фирмата, която спечели конкурса”, заяви Язов. Той е поел ангажимента след приключване на дейностите по събаряне, оградата на училището да бъде реконструирана.