Строгите мерки у нас, въведени преди 1 седмица, вече дават резултати макар и все още скромни, това съобщи доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг днес. 

"Положителните промени са в толкова начална фаза и толкова крехки, че не смее да се зарадваме. Но има първи признаци", посочи националният здравен инспектор. 

Сред положителните маркери са това, че България слезе с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз - от 11-то на 12-то място. Заболеваемостта е паднал под 600 на 100 000 или около 591 на 100 хиляди. 

За съжаление все още сме първи по смъртност в ЕС и 14-дневната смъртност още е висока. По същия начин стои въпроса с хоспитализирани и тежки случаи.

"14-дневната заболеваемост беше показателят, към който се стремяхме, това плато за първи път дори тръгна леко надолу. Сигурен съм, че ако мерките се спазват, много скоро ще имаме по-чувствителни промени", посочи доц. Кунчев.

Вече имаме и първа област, която излезе от червената област и попадна в оранжевата – това е Кърджали. Габрово например има 11 пъти по-висок заболеваемост от нея. 

"Затова използваме и регионален подход, защото мерките зависят и според ситуацията във всяка област", посочи Кунчев.

От средно 40-45% положителност на тестовете, паднахме под 40% и се движи между 32-36% положителни проби на PCR тестовете.