В бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи “Рада Киркович“ в Пловдив, днес официално отвори врати  Дневен център за подкрепа на хора с увреждания. Той се намира на първия етаж и в него освен дневни и почасови грижи, се предлага и иновативната за страната ни услуга - заместваща грижа. 

Официалният старт беше даден от зам.-кметът Георги Титюков, директорът на дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева и ръководителят на проекта Атанаска Бъклева. 

В центъра близките на хората с увреждания могат да ги  оставят тук за определени дни, като грижата за тях поемат социални работници, трудотерапевти, психолози и рехабилитатори. Годишно услугата може да се ползва за общо за 14 дни. Центърът разполага с медицински кабинет, спални помещения, трапезария и зали за рехабилитация и зала за трудотерапия.

Пловдив е първата община у нас, която въведе тази услуга, от общо пет общини, спечелили подобен проект, обясни Георги Титюков.  Дневният център за хора с увреждания е създаден по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014- 2020  като финансирането е близо 1 милион лева. Документи се подават на място в центъра на ул. ул. „Димитър Дончев“ №11.

В момента в Центъра работят 17 специалисти, а услугите са с капацитет -  90 души. Срокът на проекта ще бъде удължен до края на април 2021 г. До края на април се удължава срокът, след това от общината ще кандидатства услугите да бъдат държавно делегирани. Вече са направени постъпки за това пред Агенцията по социално подпомагане, като се очаква отговор да се получи до края на годината, обясни Веселина Ботева.