Жълт код за опасно високи температури е обявен за цялата страна. Максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса, като в Пловдив следобед се очакват да бъдат сред най-високите. 

Не по-различна бе ситуацията във вторник, когато термометрите показаха около 36 градуса.

За последните два дни телефоните на Спешна помощ буквално са прегрели. Днес до 15 часа на телефон 112 са подадени общо 35 сигнала, като само един е обработен на място. За вчера пък 61 пловдивчани са потърсили спешна медицинска помощ. От Центъра за Спешна медицинска помощ не могат да кажат колко от тези сигнали са за хора, припаднали на обществени места.

„Голяма част от сигналите са за хора, които не се чувстват добре, в следствие на горещините. Топлото време обаче не е причина за неразположението. Високите температури, както и много ниските такива през зимата, отключват различни заболявания у хората”, заявиха от Центъра за Спешна медицинска помощ.

Центърът на Пловдив днес бе нетипично празен. Заведенията пустеят, парковете са празни, а народът се е концентрирал в помещенията с климатици.

„Толкова е нагорещена настилката на Главната, че може да опържиш яйце”, сподели читател на TrafficNews.

Лекарите съветват да избягваме ангажиментите си около обяд и в ранния следобед. Ако ни се наложи да сме навън, то нека това да бъде в ранните часове на деня.

„Запасете се с вода. Ако имате проблеми с кръвното, то не излизайте на пряка слънчева светлина. Климатиците - не трябва да се настройват на голяма разлика между външната и вътрешната температура. Не консумирайте алкохол в жегите, защото дехидратират и ако може, намалете количеството на кофеинови напитки”, споделиха лекарите.

Времето над страната днес е слънчево и горещо. През късния следобед в северните части ще започне да се образува купеста, на места купесто-дъждовна облачност.

На места е възможно да превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 30 и 38 градуса.

В четвъртък обаче температурите ще се понижат и ще започнат валежи. Утре от североизток ще проникне по-хладен въздух.

 Преди обяд в източните райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще започнат валежи от дъжд. Около и след обяд валежите ще обхванат централните и западни райони на Тракийската низина и Родопите. На места валежите ще бъдат интензивни, придружени от гръмотевични бури и градушки.

Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 29 и 33 градуса.