Законопроект за забрана на фермите за ценни кожи беше внесен в Народното събрание на 13 септември. Той цели да се забрани отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи. Предложението предвижда от 01.01.2021 г. в страната да не съществуват ферми за кожи, информират от Сдружение "КАЖИ".

Ако бъде приет законопроектът, България ще се нареди до онези европейски страни, които вече са се отказали от фермите за ценни кожи – Германия, Швейцария, Обединеното Кралство, Норвегия, Белгия, Холандия, Австрия, Чешката Република, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Люксембург и Словения.

В законопроекта се дава дефиниция за "ценни кожи", която гласи, че това са кожи от животни, които се отглеждат и/или развъждат с цел производство на кожи с козина и които не се използват за консумация от човека. В Европа за кожи се отглеждат норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета. Мотивите на законопроекта са изложени в 15 страници, като основните са моралните и етични причини – страданието и жестокото отношение към животните по време на отглеждането и убиването им и отхвърлянето на тези жестоки практики от обществото. В тях са цитирани текстове от експертни и нормативни документи, които показват редица нарушения за отглеждането на животните.

Забраната се обосновава и от аргумента срещу отглеждането и убиването на животни за цел, която не задоволява съществени човешки нужди. По-голяма част от ценните кожи се използват за декоративни яки, козина за декорация на обувки, чанти, якета и аксесоари, а традиционното кожено палто отдавна вече не е необходимост, а специфичен луксозен артикул, достъпен само за много богати хора. В подкрепа на забраната са се обявили 64 български организации.

Основният аргумент за въвеждане на забраната е, че България трябва да последва примера за хуманно отношение към животните и ограничаване на случаите на жестокост, в унисон с най-добрите европейски практики. През юни 2018 г. в Парламента беше внесено искане за забрана на фермите за ценни кожи у нас, подписано от 51 хиляди граждани.

От 2007 г. Европейското законодателство е забранило отглеждането на кучета и котки за ценни кожи, както и продажбата на кучешка и котешка кожа.

НПО: Масовият гроб на одрани норки ще отрови река и минерални извориПодозират, че фермата от Маджерито е заровила животинските трупове

Норки избягаха от ножа в родна ферма. Скриха се до бензиностанция ВИДЕОЖителите на село Маджерито се оплакват, че са опасни за стопанствата им

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта