ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово бе затворен по разпореждане на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. Причината за издаването на принудителната мярка за централата, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, е, че там се гори биомаса без тецът да има разрешение за това.

След проверка, направена на 3 септември, РИОСВ спира котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия.

По време на инспекцията е открита биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително, съобщават от МОСВ. Мярката влиза в сила от днес, 9 септември 2019 г., а действието ѝ е до преустановяване на извършване на нарушението.

Проверките на четири теца, които се свързват с Ковачки, започнаха по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на който бе докладвано от ДАНС, че има опасност за националната сигурност заради горене на непозволени отпадъци.

МОСВ предприе незабавни действия за извършване на проверки на място в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Вече бе констатирано, че в ТЕЦ "Република" в Перник без разрешение се гори биомаса, а местните хора протестираха, че пушекът обгазява града всяка вечер.

 РИОСВ разпореди спирането на два парогенератора, а в същото време тече планов ремонт на трети, който ще продължи цял месец. В следствие на това над 20 000 души от града вече четвърти ден са без топла вода.

От "ТЕЦ-Република" са категорични, че осигуряването на топла вода за хората зависи от решението на РИОСВ - дали ще отмени заповедта си.

Перничани: Наказаха ни за протеста със студен душЕкоинспекцията спира два генератора на местната топлофикация, нямала разрешение за отпадъците, които гори