Протестирахме заради мръсния въздух, а сега ни наказаха със студен душ. Това коментираха перничани в социалните мрежи след като стана ясно, че градът остава без топла вода заради спирането на два от генераторите на ТЕЦ „Република”.

Това се налага, след като регионалната инспекция по околната среда и водите в града издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на местната топлофикация. Причината е, че инспекторите са установили използване на  неразрешен вид гориво - биомаса, което е в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството.

Проверката бе наредена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, след като шефът на ДАНС Димитър Георгиев му докладвал,  че има опасност за екологичната сигурност на страната.

Преди това граждани протестираха заради задушлива миризма над града и съмнения, че в теца се горят неразрешени боклуци.

"Спираме "ТЕЦ-Република" и спираме подаването на топла вода към града. Трябват ни технологично няколко часа, за да можем да спрем парогенератора", заяви пред БТВ директорът на централата Любомир Спасов.

Според него в теца не са горени боклуци, а дървен чипс и слама от пшеница.

На площадка на централата наистина са складирани тонове гориво RDF. Според Спасов обаче те са собственост на друга фирма, която наела терена, тъй като в Перник са много малко местата, на които може да се съхранява подобно гориво. Боклуците си стоят там от 7-8 месеца, но не се изгарят, твърди директорът. Според него от няколко дни централата гори само кафяви въглища.

Вчера в пернишкия тец и още три предприятия, свързани с бизнесмна Христо Ковачки, влязоха полиция и жандармерия  - в „Бобов дол”,  „Брикел” и в сливенската топлофикация.

В сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че към момента няма данни за извършено престъпление и не е образувано разследване. Тя подчерта, че екоминистерството разполага с правомощия да затвори определено предприятие, ако това се налага. 

В сряда Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на "Топлофикация - Перник", съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Срокът на действие на мярката е до изпълнение на условията на действащото комплексно разрешително.

Във връзка с разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров от сряда Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предприе незабавни действия за извършване на проверки на място в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, се казва в съобщението на ведомството. Проверките се извършват от командировани служители на регионални инспекции по околната среда и водите, които са различни от тези, на чиято територия се намират проверяваните дружества.