Малка сова в безпомощно състояние е била открита от пловдивчани и спасена с помощта на РИОСВ-Пловдив. Птицата е намерена в района на „Индустриална зона Тракия“ в Пловдив, а екоинспекцията е алармирана чрез „зеления“ телефон. При проверка на място екипът на РИОСВ е установил, че птицата е млад екземпляр от вида горска ушата сова (Asio otus).

Към момента пернатото е изпратено за лечение в Спасителен център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора. 

Горската ушата сова е защитен вид и e включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лв.

През последните седмици са зачестили сигналите към РИОСВ – Пловдив за паднали от гнездa наскоро излюпени сови. От институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид.

До края на месец април малките екземпляри на горска ушата сова се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Това не е повод за притеснение, защото малките птици не са ранени и няма нужда да бъдат изпращани в Спасителен център. Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена.

Снимката е илюстративна!