Tази раздяла ще бъде кратка – ние сме с вас и истината ще излезе наяве. Полицаите не са убийци! Думите са излишни. Още един баща се раздели с децата си...

Това написа в социалната мрежа Илия Главчев, приятел на Янко Граховски, който дойде да го посрещне на Летище "София".

Бившият полицай Граховски, един от петимата осъдени на по 7 години затвор по случая "Чората", пристигна доброволно от Германия, за да се предаде на затворническата управа в Бобов дол.

Семейството на полицая със сълзи посрещна своя баща, за да се раздели с него час по-късно:

"Аз живея и работя в Германия. Искам да заявя, че не се укривам, до сега никой не се свързал с мен, не съм уведомен, а разбирам от медиите какво се случва. Имам постоянен адрес от 7 години в Германия. За всичките 14 години, откакто се води този процес не съм пропуснал нито едно заседание. Справедливостта в този случай отсъства, защото никой от нас петимата не е извършил деяние, което да е укоримо и престъпление. Явно в момента сме на оценка какво общество сме изградили. Не мога да разбера каква цел се преследва и начина, по който се отнасят с нас", каза ден по-рано пред "Монитор" Янко Граховски.

Припомняме, че в петък, 19 април, ВКС изненадващо издаде 7-годишна присъда на петимата благоевградски полицаи.

Преди 14 години, на 10 ноември 2005 година, в рамките на операция "Респект" те задържаха криминално проявения стар познайник на полицията Ангел Димитров – Чората, който им оказал яростна съпротива.

Местен наркодилър и наркоман, както и сводник Чората издъхнал при опита да бъде задържан. Медицинските експертизи установиха, че по време на ареста той е бил дрогиран, а организма му е бил увреден от системната употреба на наркотици.

Още един от полицаите, осъден за смъртта на Чората, в арестаГеорги Калинков е бил в дома си и е отведен от Съдебна охрана