Състезание с един кон ще бъде изборът на нов ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Единственият кандидат за поста е сегашният ректор проф. дфн Анастас Герджиков, които е номиниран от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии.

Срокът за подаване на кандидатури за ректор на най-голямото висше учебно заведение у нас изтече в 17 часа в петък, а изборът ще е на 20 ноември. Преди това кандидатът трябва да представят концепцията си за управление.

Проф. Анастас Герджиков бе избран за ректор на Софийския университет през есента на 2015 г. Той е професор по римска литература, доктор на филологическите науки (антична и средновековна литература). Завършил е Хумболтовия университет, Берлин, специализирал е в Австрия (1994) и Германия (1997). Заемал е длъжностите заместник министър на образованието и науката (2001-2003), управител на Фонд „Научни изследвания” (2008-2009), заместник ректор на СУ „Св. Климент Охридски” (2010-2011). Преподавателската му работа обхваща курсове по латински език и автори (ораторска проза, историография, философия) и по римска литература. 

Преди няколко дни Би Ти Ви излъчи разследване, според което проф. Герджиков е сключил граждански договор за 9000 лв. с майка си проф. Мария Герджикова, която е дългогодишен преподавател в катедра "Методика" на Факултета по славянски филологии. Договорът е за изследване на потребностите за обучение по български език и литература в българските общности зад граница.

Малко по-късно майката на ректора обяви, че ще върне получената сума като я дари на вуза.

"За съжаление, свикнахме с подобни атаки преди избори. Най-добре го е формулирал Иван Кулеков преди повече от 30 г.: “Имаме си земя, имаме си вода... правим си кал”, коментира обвиненията към него проф. Герджиков.

Според него изтичащият мандат е успешен, защото, освен че са изпълнени 95 от 100-те мерки в програмата му, е реализирано основното обещание - финансовото стабилизиране на СУ. “Нямаме вече задълженията, които имахме. Успяхме на два пъти с малко да повишим заплатите”, каза още професорът, който се надява фокусът на следващия му мандат да се съсредоточи върху качеството на висшето образование, качеството на науката и покачване на мястото ни в международните рейтинги.