Софийски градски съд пусна под „домашен арест“ полицейския инспектор Станимир Благунов, който е обвинен за получаване на подкуп в размер на 850 лева, за да не изпълни своето служебно задължение.

Както TrafficNews вече написа служителят на реда взел рушвета, за да не връчи на шофьор призовка за административно нарушение на правилата за движение по пътищата – шофиране с превишена скорост.

Срещу поисканата сума, 45-годишният Благунов обещал да не изпълни задълженията си, като по този начин осигури изтичане на давността на санкцията.

Мотивът на съдия Николай Николов да пусне обвиняемия е тежкото му здравословно състояние, което няма как да се контролира в условията на следствен арест, както и липсата на опасност той да се укрие или да повлияе на свидетели.

Прокурорът по делото Радост Нацева коментира, че е доволна от наложената мярка, въпреки че по-рано днес държавното обвинение поиска налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража“.

Тя разкри, че полицейският инспектор  е задържан в приемната на 7 РУ по време на взимането на подкупа.

„Нямаме данни да е искал подкупи досега към този момент“, заяви тя. 

Адвокатът му Димитър Пенев отказа коментар по темата с думите, че следствието е в много ранен етап и няма нужда.

„Без коментар на този етап“, каза адвокатът по отношение на обвинението и на здравословното състояние на клиента му.

Ако се докаже, че полицейският инспектор е извършил това престъпление го грози лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, и право да се упражнява определена професия или дейност.

Полицай поискал 850 лв, за да отърве шофьор от глобаОчаква се съдът да реши дали да остави за постоянно в ареста Станимир Благунов