Огромно свлачище подкопава републикански път в плевенското село Коиловци. Участъкът се намира на 100 м. от центъра на селото. Автобуси са минавали на косъм покрай дупката. Проблемът идва основно заради проливните дъждове.

Местните жители подават сигнали до институциите, но все още очакват отговор и съответни действия. Местните са на мнение, че кметът си е свършил работата като е сигнализирал съответните органи, но не зависи от него да се започне и приключи ремонтът.

Също така недоволните жители на Коиловци подчертаха, че трябва да се поставят съответните табели и знаци, които да сигнализират минаващите превозни средства по разрушения път, пише БТВ.

По думите на кмета Румен Габров е подаден сигнал до комисия от община Плевен през април т.г. А през март 2018 г. се изпраща писмо за започнало свлачище. Следва оглед от специализирана комисия.

Според кмета, държавата трябва да вземе съответни мерки, защото местните структури не могат да финансират ремонта. Той обясни, че има високи подпочвени води, които предизвикват проблеми. А хидрогеоложки проучвания помагат за скъсяването на сроковете за ремонтни дейности поне два пъти. Кметът заяви, че от октомври месец 2019 г. проектът трябва да е готов.

Инж. Иван Маринов от община Плевен поясни, че е подписан договор с Геозащита – Плевен за извършване на геоложки проучвания, чийто срок е до 31 октомври. До края на тази седмица предстои да бъде сключен договор за изготвяне на технически проект и проби. Неговият срок е до 30 октомври. По думите на експерта ремонтът може да започне най-рано през март 2020 г.

Предстои да се изготви и план за организация на движението. След като той бъде остойностен, ще се поставят съответните пътни знаци и предупредителни табели.