Ангелин от Мъглиж, който пусна видео в социалните мрежи как изтезава куче в чакъл, трябва да получи ефективна присъда, тъй като вече е криминално проявен. Ако вината му бъде доказана, санкцията му няма как да бъде минимална. Това заяви Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" пред TrafficNews.

Екипът ни го потърси за коментар след новината, че бруталният ром вече е пуснат на свобода срещу символична парична гаранция от 250 лева.

Клипът, показващ жестокото отношение към животното, разгневи хиляди българи. Те бързо организираха петиция за ефективна присъда на Ангелин. Над 6000 души са подкрепили подписката. Въпреки това се появиха съмнения, че предаденото куче, за което се грижат от Animal Hope Казанлък не е същото, което се вижда на видеото.

"Твърди се, че това се е случило преди месец. Няма как да се докаже, че кучето, което е предал е същото от видеото. Дори и и да, травмите на животното ще са заздравяли за месец. Съгласен съм, че белите петна на животното, които се виждат на кадрите, ги няма. Но все пак това се случва в склад за слънчогледово семе, където е изключително мръсно. Може и самото животинче да е изцапано. На място има ветеринарни лекари, неправителствени организации и разследващи полицаи, които работят по случая. Ще се подсигури и ветеринарномедицинска експертиза за състоянието на кучето", обясни още Гечев.

По думите му насилието над животното ще се докаже много трудно. Въпреки това Ангелин може да бъде подведен под отговорност за разпространение на клипове с насилие над животни в социалните мрежи. В неговия случай санкцията няма да бъде минимална, защото той вече е осъждан. При подобни случаи досега насилниците на животни са се разминавали, защото са били с чисто съдебно минало. Тук обаче въпросът не стои така, категоричен е представителят на "Четири лапи".

"Дори и да се установи, че това не е същото куче, няма как да се докаже, че той е убил животното от клипа. Той винаги може да каже, че четириногото е избягало. Трябва да има поне двама свидетели, които да потвърдят случилото се", заяви природозащитникът.

Според него обществото често гледа скептично на работата на зоополицията у нас, но органите на реда си вършат работата. Полицията и прокуратурата трябва да установят дали има извършено престъпление. Трябва да се вземе и под внимание тежестта на противообществената проява, а именно кадрите с нехуманно отношение към животното. Ако съдът прецени, че той е виновен, ще му бъде определено наказание. 

Не е професионално и коректно да коментираме ситуацията само по едно клипче в социалните мрежи. Затова най-разумното е да оставим хората на място да си свършат работата - разследващи полицаи, прокурор, ветеринарни лекари и местната организация за защита на животните, която им оказва съдействие, категорични са от "Четири лапи".

По-рано днес стана ясно, че  срещу 32-годишния мъж от Мъглиж, който излезе от ареста под гаранция, е повдигнато обвинение за проявена жестокост към животно. Ангелин признал вината си, като оправдал постъпката си с това, че кучето го е ухапало. Пускането под гаранция на мъжа предизвика гневни реакции в социалните мрежи. 

"250 лева струва живота на беззащитно куче. За тези от вас, на които им се струва даже много, 250 лева струва живота на децата и близките ви, защото този Ангелин е садист, който няма да спре с едно куче", пишат възмутени граждани.

От Animal Hope Казанлък са категорични, че случаят не е приключил. Телефонът на Ангелин е иззет. Снети са показания от автора на ужасяващите кадри. Двете видеа са предоставени на полицията.

Жестокост! Садист издевателства над куче, Фейсбук се организира да го търсиНа друго видео, качено от него, се вижда как прави опити да яхне крава

Садистът Ангелин вече е на свобода, пуснаха го срещу 250 лева32-годишният мъж от Мъглиж, който засне гаврата си с куче, е с повдигнато обивнение