Сексуалният живот е съществена част от всяка връзка и ако той куца, няма как да се радваме на щастливи и безоблачни отношения. Както в много други аспекти от живота, и в секса понякога подхождаме с големи очаквания, а когато не се оправдаят, оставаме разочаровани. По същия начин действа и рутината на годините. Ето кои са заблудите, които не бива да позволяваме да ни хванат в капана си и да провалят всичко.

Секс експертът Емили Нагоски развенчава едни от най-често срещаните митове, на които мнозина вярват и именно затова успяват да провалят сексуалния си живот. Наред с тях ни представя и своята гледна точка.

Да поддържаме искрата

Няма как да искаме в една десетгодишна връзка интимните отношения да бъдат като в началото. Първо е силното привличане, а после идват битовизмите, децата и всичко останало, което ни пречи да се настроим на секс вълна. Според Нагоски имаме два варианта - или да се примирим с този сценарий, или да се борим, за да поддържаме искрата жива.

И да, това е възможно при всяка възраст и продължителност на връзката. Най-важното е да променим възгледите си. Защото хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги ще е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт.

Ако той ни доставя все същото удоволствие, няма проблем, че стигаме по-рядко до него и невинаги имаме желание да инициираме забавленията - това е напълно в реда на нещата с течение на времето.

Снимка 655041

Спонтанност

Още един елемент на сексуалния живот, който може би започва да се губи, когато връзката става по-дълга и сериозна. Ако преди сме правили секс по всяко време на деня и на различни места, сега по-често просто искаме да си легнем вечер и да заспим. Това също е нормално. Но често стигаме до извода, че ако партньорът ни не ни желае точно тук и сега, значи нещо с него, с нас или с връзката ни не е наред.

Но, оказва се, това "спонтанно желание", както го наричат сексолозите, не е свързано със страхотния секс в дългосрочен план толкова, колкото "отговарящото желание" - да даваме винаги, когато ни искат.

Няма нищо лошо и в планирания секс - например във вторник и събота, защото очакването за него отново успява да запали искрата. И тук отново всичко се свежда по-скоро до чистото, споделено удоволствие, а не толкова до страстта и искрата.

Колкото повече, толкова повече

В някои аспекти от живота тази максима може и да е валидна, но при секса - невинаги. Количеството не определя качеството, както и нашата удовлетвореност. А и това колко често е нормално да правим секс е въпрос с много относителен отговор, различен за всяка двойка. Също така във всяка връзка има периоди на суша и това също е нормално - важното е да не представлява проблем за нас и за партньора ни.

Снимка 655038

Диви забавления

Да, ако си падаме по тях, няма нищо лошо. Но те далеч не са задължителни за един пълноценен сексуален живот, особено в дългосрочен план. Според Нагоски има един навик, който показва в най-голяма степен колко сме привързани към партньора си, и това е гушкането след секс - толкова просто, но толкова показателно.

Умения

Да, в началото на връзката сигурно сме давали всичко от себе си, за да се представим максимално добре в леглото и да изненадаме половинката си с някоя техника или нестандартна поза. Но истината е, че за качествен сексуален живот не се изискват професионални умения (освен ако не практикуваме BDSM например).

Най-важното умение, което ни трябва, е да слушаме и чуваме половинката си, която пък трябва да умее да казва какво й харесва и какво - не. Така всички ще са доволни и щастливи, пише Daily Mail.

Привлекателност

Съществува един мит, че по-привлекателните хора правят по-хубав секс. Теория, която няма никакво научно потвърждение. Много по-важно от това да имаме тяло с перфектни мерки е да се чувстваме добре в кожата си и да бъдем уверени. Това моментално ни прави по-привлекателни и партньорът ни няма как да не го усети.

 

Източник: Lifestyle.bg