Кой не обича макаронени изделия? Рядко се срещат хора, които ще откажат вкусна печена лазаня или карбонара с фусили. Пастата е едно от първите неща, които се научаваме да готвим, затова трябва да знаем основите и тънкостите за това. 

Например спагетите и макароните, подобни на тях, са толкова дълги поради причината, че можете да ги увиете добре около вилицата, за да съберете правилно соса и да създадете перфектната хапка.

Когато чупите тестените изделия, вие извършвате „смъртен грях“, според италианските майстори.

Това са едни от най-често срещаните грешки при готвене на паста. Вижте ги:

Слагате масло във вряща вода

Маслото се отделя и плава по повърхността на водата, така че няма да предотврати залепването на макароните. Освен това, след изцеждане на сварените тестени изделия, маслото ще се придържа към тях и ще предотврати хубавото им смесване със соса, а вие едва ли искате това.

Ако искате да сте сигурни, че макароните няма да залепнат, сварете ги в много вода в подходящ голям съд. По този начин нишестето ще се разнесе във водата и няма да действа като лепило. Правилото е да добавяте литър вода на всеки 100 грама паста.

Не чакайте водата да заври

Ако искате вашите тестени изделия да са ал денте, тогава е важно да следвате това правило, така че макароните да са в контакт с водата възможно най-кратко. 

Слагате сол, преди водата да заври

Ако добавите сол в студена вода, времето, необходимо на водата да достигне точката на кипене, ще се забави. Когато обаче сложите сол във водата, след като заври, солта ще повиши температурата и водата ще бъде най-горещата, която може да бъде.

Намаляте топлината

Гответе пастата на еднаква топлина през цялото време. Това означава, че трябва да изберете температура, която е достатъчна за готвене, но не и твърде силна. Ако намалите температурата на готвене, след като водата заври веднъж или след като пастата започне да омеква, тя ще стане на каша, което със сигурност не искате.

Не тествате дали са готови

Макароните трябва да са достатъчно меки, когато ги хапнете, да не са хрупкави и в същото време да не са прекалено меки и да се разпадат.

Ако искате да ги сервирате ал денте, погледнете напречното сечение, след като захапете парчето паста - в средата трябва да видите тънък участък с по-блед цвят от останалите макарони. За спагетите това ще е точка в средата. На италиански се нарича „punto verde“ (зелена точка) и е знак, че пастата е ал денте. След като тази сянка изчезне, пастата вече не е ал денте.

Изплаквате макароните след варене

Много е важно макароните да не се изплакват с вода след изцеждането им, това е голяма грешка. По този начин ще премахнете нишестето от повърхността им и това е ключът към смесването на пастата по-добре със соса.

 
Сосът ви не е готов

Когато правите тестени изделия, пригответе соса, преди да започнете да готвите пастата. След като се сготви, върнете соса на котлона, оставете да къкри няколко минути, след което добавете прясно сварените и отцедени тестени изделия. Ако сосът е твърде плътен, добавете го към водата, в която са се варили макароните - той съдържа нишесте, което обогатява вкуса и помага на соса да залепне към пастата.