"Това е първата такава справка за съдимост, която съм виждам в живота си за 33 години". Така наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев, който е дългогодишен юрист, коментира справката за осъжданията на 49-годишния Въльо Петров, задържан като организатор на въоръжена престъпна група. Зам. търговският директор на ФК "Ботев", на когото са повдигнати 5 обвинения за рекет, грабежи и принуда, се оказа със забележително съдебно досие. Той е осъждан 9 пъти, като за последните две години реабилитацията е отменена до живот. Държавното обвинение определи още Въльо Петров, като обществено опасен и заяви, че има опасност да извърши престъпление ако бъде пуснат от ареста.

Прокурорът заяви, че на 11 януари е започнато досъдебното производство срещу наказателната бригада, като по-активно се е развило на 23-ти януари, със задържането на обвиняемите. “Постоянно се събират нови доказателства,” заяви Паскалев. Стана ясно, че досега са разпитани 12 свидетели, по-голямата част пред съдия. Извършени са 12 претърсвания и изземвания, 3 лични обиска, 8 претърсвания и изземвания в автомобили. Част от веществените доказателства ще бъдат подложени на експертизи.

Събрана е и информация за движението на автомобилите, за които се твърди, че са послужили за извършени за престъпната дейност включително и грабежа в Димитровград. В хода на делото, държавното обвинение посочи, че може само да гадаем от какво са получените средства от обвиняемите.

“Извършват принудителни действия за събирането на подобни суми”, каза още Паскалев. Според него има опасност обвиняемите да извършат престъпление и да се укрият. Той определи престъпната организация като доста добре сътворена и добави, че тя е действала в немалък период от време.

Според прокурора, наказанието на служителите на МВР трябва да бъде голямо, предвид че те са полицаи и трябва да бранят закона. Паскалев се усъмни и в истинността на болничния лист на Галин Колев. "Имаме представен отговор, където лекарите посочват изрично, че може да пребивава в ареста. Няма доказателства по делото, но ще бъде проверено дали обвиняемият Галин е ползвал някаква медицинска протекция". Прокурорът заяви, че даваните от него болнични листове ще бъдат изключителен феномен ако се докаже, че те са истински.

За Мартин Ламбрев посочи, че новото ръководство може да заявя, че е съвестен служител на МВР, но за старото не стояло точно така.

Адвокатът на Милен Стоянов - Кемалова заяви, че са укрити две преписки на Хасковската и Пловдивската прокуратури. “Тъй наречените пострадали лица са дали други показания. Не можем да говорим за ОПГ. Липсват доказателства за съучастническата дейност на другите лица. Дори не е посочена датата на това извършено престъпление. Липсват и данни къде са се срещнали и от къде притежават дадените суми. Касае се за едни скалъпени обвинения”, заяви юристът. Нейната защитна теза е, че някой имал интерес да вземе собствеността на клуба. 

Според адв. Давчев, който защитава Въльо Петров, не е ясно защо делото се води от Окръжна прокуратура - Пловдив , при предположение, че сигналите са писани в прокуратурата на други градове - Хасково, Стара Загора. “Това е твърде съмнително, че делото се води в Пловдив и възниква съмнение за предубеденост. Едно такова производство водено в Хасково и Стара Загора нямаше да има такъв резултат”, каза той.

Според адвоката, не са ясни обвиненията,за да се организира защитата. Не било посочено в какво се изяснява принудата. “Обвиненията са тотално сбъркани”, каза Давчев. Според него било нормално всички да се обръщат към Въльо с "Шефе", тъй като бил зам. търговски директор на отбора. "Това доказателство ли е, че води ОПГ” , попита риторично той.

“Смятам, че доводите на прокурора са излишни. Смятам , че всеки един човек, който работи, допринася с нещо за обществото. Гарантирам ,че не бих се укрил и извършил друго престъпление”. Той добави, че за неговата длъжност в “Ботев” е нужна постоянна комуникация с гражданите, а ареста му ще я възпрепятства.

Адвокатът на Галин Колев излезе с позиция, че полицаят е арестуван по "публикации в една медия"! Служебното му оръжие е било взето с устно нареждане  от началника на Първо районно, а самият Колев е писал множество сведения, в които отрекъл изнесената информация. “Аз съм от 21 години полицейски служител, знам правилата и моля за по-лека марка”, заяви Галин Колев пред съда. 

Защитникът на Ламбрев постави под съмнение показанията на свидетели, тъй като били с криминални досиета. Самият полицай каза в последната си дума пред съда:“Съвестен съм и съм дисциплиниран човек. Ще се явявам навсякъде”.

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"Полицаят Гален Колев бил в отпуск по болест, колегата му Мартин Ламбрев имал награди

ОПГ превзема Ботев, всявайки страх сред феновете! Четирима в ареста, ще има ли още?Арестите на Въльо и бригадата му идват след разкрития на TrafficNews