Трима инспектори на ДАИ-Пловдив са арестувани и обвинени за взимане на подкупи от три превозвачески дружества. Това съобщиха на съвместен брифинг Окръжна прокуратура Пловдив и ОД на МВР-Пловдив. По разследването са използвани специални разузнавателни средства, които доказват, че инспекторите са прикривали нарушения на транспортните фирми в замяна на рушвети.  

Сред обвинените обаче не е Анна Генова, временно изпълняваща длъжността директор на ДАИ-Пловдив. Задържаните инспектори са обяснили, че са се отчитали на Генова, ала такива данни не са събрани - затова тя е освободена, обясни окръжният прокурор Румен Попов. Освен нея и друга част от задържаните са освободени, тъй като не са събрани достатъчно доказателства срещу тях.Припомняме, че при акцията бяха задържани 7 души - петима служители на ДАИ и 2 други лица. 

"Става дума за чиста форма на изнудване. Или даваш, или ти спирам 300 тира и те ликвидирам", така обрисува Попов практиката на инспекторите. Изнудвани и даващи под масата пари са десетки транспортни дружества само през последните 6 месеца, ала все още едва няколко са съдействали на разследването и са признали. Възможно е да има и нови обвиняеми, посочи прокурорът. 

Сред фирмите, на които са искани подкуп, има голяма международна транспортна фирма. За тримата инспектори е доказано, че от повече от 2 години, при извършване на проверки на различни транспортни фирми, са си затваряли очите за извършени от тях множество административни нарушения. В част от случаите е съставян само един акт, при положение, че са извършени над 20, а в други случаи изобщо не са отчитани нарушения, обясни прокурор Попов. 

"Винаги размерът на подкупа е поставян в зависимост от това колко е голямо дружеството", обясни Попов, като така исканите суми са били различни. Той обаче подчерта, че въпреки вината на служителите на ДАИ, по-голяма е вината на управителите на дружествата, които са били изнудвани и с охота са давали. 

"Това е бизнес мазохизъм. И продължава във всички области и сфери", подчерта Попов. Той обясни, че в момента са поставени в положението да молят представители на дружества да свидетелстват за подобна практика. 

"Те обаче нямат интерес от това, защото са убедени или че тези служители ще излязат на свобода, или че други такива ще ги заместят и ще се оправят с нарушенията си. Иначе казано по-добре да не оправяме, своята транспортна дейност, защото знаем, че ако бъдем спрени може да подкупим", обясни психологията на транспортните фирми Попов и съответно я укори. 

Окръжният прокурор на Пловдив се обърна към всички изнудвани дружества, които предстои да бъдат разпитани:

"Представители8те на дружествата, които тепърва ще бъдат разпитвани, искам да уведомя следното. Ние знаем, че през цялото време бяха разследвани, както казах бяха използвани СРС-та. Тяхна воля е дали ще съдействат или не. Съгласно чл. 145 от Закона за съдебната власт, прокуратурата ще упражни правомощията си, като ще съзира данъчните за извършване на пълна данъчна ревизия на тези дружества, а Инспектората на ДАИ ще бъде сезиран отново и така или иначе вероятно ще им бъдат отнети лицензите и ще им се съставят актове - нищо не са спестили на практика. Тези, които се свързват с различна дейност според стоките, които транспортират - например Агенцията по храните, ще бъдат докладвани, за да им се отнемат лицензите за тази дейност. Иначе казано по-добре е, когато си бил изнудван в момента да съдействаш", предупреди Попов. 

В разследването е включен и Инспектората на ДАИ, който е потвърдил, че инспекторите умишлено са избегнали да отразят нарушения на транспортните фирми, а по думите на държавното обвинение такива е имало в изобилие и в големи размери.

"В част от случаите става дума за липса на психологическа годност на шофьорите, в други за тирове, които изобщо не се водят на дружеството или не се водят в движение. Други нямат пътни листове и купища огромни нередности, които докато бяха използвани СРС-та, бяха доказани са съществуващи и неотразени от служителите на ДАИ", посочи Попов. 

По време на акцията полицията в Пловдив е провела претърсвания и изземвания на седем адреса на територията на Пловдив и Хасково. Намерени са пари и малко количество марихуана, обясни старши комисар Йордан Рогачев - шеф на полицията в Пловдив. 

Единият служител има над 12 имота, без основното си жилище, в новостроящи се кооперации, които се водили на имената на баща му, който е пенсионер, на майка му - на социална пенсия, и на брат му, който е безработен. Имотите са придобити само за 2 години, а брокер е съпругата на мъжа, която пък няма право да извършва брокерска дейност. Специално за този служител, прокуратурата посочи, че има данни за пране на пари. 

"Позовавайки се на СРС-тата двамата, въпреки огромното си имущество и десетки наеми, които взимат се опитваха да направят така че да не плащат никакви данъци и го сториха", обясни възмутителните практики Румен Попов. Той подчерта, че това е и нова насока на разследването за извършване на данъчни престъпления. 

Очаквайте подробности!